Zorgen om storten van slib uit het Kleine Zeetje bij Fokjesweg

baggerspecie_kleine_zeetje.pngdonderdag 18 juni 2020 21:43

De ChristenUnie heeft vandaag weer schriftelijke vragen gesteld over het storten van slib uit het Kleine Zeetje op een perceel aan de Fokjesweg. Nieuw onderzoek toont aan dat er hoge niveaus fosfaat en stikstof zijn aangetroffen in het slib. De partij maakt zich net als de omwonenden zorgen over verdere vervuiling van dit gebied.

Op initiatief van bewoners van de Fokjesweg is er een monster genomen van het slib en is er o.a. getest op de aanwezigheid van fosfaat en stikstof. Het blijkt dat er hoge niveaus van deze stoffen gemeten zijn in het slib. Dit maakt dat de omwonenden zich zorgen maken over het storten van het slib op het perceel want dit kan mogelijk voor vervuiling van het grond- en oppervlaktewater zorgen in het toch al kwetsbare gebied rondom de vervuilde Westdijk. De ChristenUnie deelt deze zorgen en is van mening dat het slib uit het Kleine Zeetje afgevoerd en gereinigd moet worden en niet geschikt is om een perceel mee op te hogen. De ChristenUnie heeft aan het college van Bunschoten om opheldering gevraagd.

Vragen van de ChristenUnie aan het college van Bunschoten

Het college heeft de omgevingsvergunning verleend om baggerspecie uit het Kleine Zeetje te storten op een perceel aan de Fokjesweg. Het college heeft aangegeven dat het slib gecontroleerd is en dat de grond geschikt is bevonden voor ophoging van een weiland.

1. Is het slib ook gecontroleerd op (verhoogde) aanwezigheid van fosfaat en stikstof?

2. Zo niet, waarom is hier niet op gecontroleerd?

Inmiddels heeft Veehouder Huijgen van de Fokjesweg op eigen initiatief monsters van het slib laten nemen en laten controleren. Hieruit blijkt dat er hoge waarden fosfaat en stikstof aanwezig zijn in het slib.

3. Is het college hiermee bekend?

4. ja, welke acties heeft het college ondernomen sinds zij hiermee bekend is?

5. Kan het college overbemesting uitsluiten nu er 1.920 kg fosfaat op ca 1.5 ha wordt gedeponeerd terwijl de maximale gebruiksnorm ca. 112 kg is?

6. Is Vitens op de hoogte gesteld of is het college van plan om hen op de hoogte te stellen van mogelijke consequenties van uitspoeling naar het grondwater?

7. Is het waterschap op de hoogte gesteld of is het college van plan om hen op de hoogte te stellen van mogelijke consequenties van afspoeling naar het oppervlaktewater?

Het slib kan niet alleen gestort worden op het perceel, maar zal in het perceel verwerkt moeten worden. In het klimaatakkoord is afgesproken dat weidegrond niet bewerkt moet worden om scheuren van de grond, en daarmee CO2 productie te voorkomen.

8. In hoeverre staat het verwerken van het slib in het perceel haaks op het beleid uit het Klimaatakkoord?

9. Heeft het college de eigenaar van het perceel waarop de baggerspecie gestort wordt geïnformeerd over het hoge niveau van fosfaat en stikstof in de baggerspecie en de consequenties die dat met zich mee brengt m.b.t. overbemesting en alle gevolgen van dien? Zo niet, bent u van plan dat te doen?

Het slib uit het kleine zeetje heeft een indringende geur. Als dit slib gestort wordt op het perceel aan de Fokjesweg kan dit voor stankoverlast zorgen bij omwonenden.

10. In hoeverre heeft het college compassie met deze omwonenden en is er een alternatief plan om stankoverlast te voorkomen?

De ChristenUnie maakt al vanaf het begin bezwaar tegen het storten van de baggerspecie op het perceel aan de Fokjesweg en is van mening dat de grond afgevoerd en gereinigd moet worden.

11. Is het college nog steeds van mening dat het slib uit het Kleine Zeetje gestort mag worden op het perceel aan de Fokjesweg?

Fractie ChristenUnie

« Terug