ChristenUnie tegen storten baggerspecie langs de Fokjesweg

baggerspecie_kleine_zeetje.pngmaandag 01 juni 2020 21:58

Enkele weken geleden werden wij benaderd door bewoners van de Fokjesweg. Zij waren zeer bezorgd over het voornemen om de bagger die uit het "Kleine zeetje" zou worden gehaald te storten op een weiland aan de Fokjesweg.

Eerst even de achtergrond bij dit verhaal. Het Kleine zeetje moet worden uitgebaggerd om de waterkwaliteit van het zwemwater te verbeteren. De kosten voor dit werk zijn in de begroting berekend op 89.000 euro.  

De gemeente heeft dit werk aanbesteed en gegund aan de laagste inschrijver voor 40.000 euro. Bij het werk hoort ook het afvoeren van de vrijkomende "baggerspecie". De aannemer heeft er voor gekozen de baggerspecie "op een goedkope" manier af te zetten op het betreffende perceel aan de Fokjesweg. Dit in overleg met de eigenaar uiteraard. In eerste instantie was de aannemer van plan dit te storten zonder vergunning aangezien die niet nodig zou zijn, omdat de Regionale Uitvoeringdienst (RUD) toestemming heeft gegeven de baggerspecie te verspreiden op grond van het Besluit bodemkwaliteit.

Door kritische vragen van de omwonenden kwam men erachter dat er geen omgevingsvergunning was aangevraagd, terwijl dit wel zou moeten. Deze aanvraag is inmiddels ingediend en bewoners hebben bezwaar gemaakt o.a. vanwege:

  • onduidelijk samenstelling van het slib
  • landschappelijke inpasbaarheid. (perceel wordt ruim halve meter opgehoogd)
  • overbemesting (met fosfaat en stikstof)
  • waterwingebied (kwetsbaar gebied)
  • beperking woongenot
  • lozing op oppervlakte water.

Het werk zou begin mei al worden uitgevoerd, maar is door het ontbreken van de vergunning stil gelegd.

Als ChristenUnie vinden wij het zeer ongelukkig om deze baggerspecie op deze plek te verspreiden. De agrariërs in dit gebied ondervinden al jaren hinder van de vervuiling van de Westdijk, kunnen hun vee nog steeds niet uit de sloten laten drinken. Er is een risico op extra vervuiling van het water om het perceel, aangezien er uit de baggerspecie nog veel water wegloopt.

In de laatste vergadering van de gemeenteraad hebben we een voorstel ingediend om de baggerspecie niet op een weiland aan de Fokjesweg te storten. Helaas stonden we alleen. De huidige coalitiepartijen steunden het voorstel niet.

« Terug