Zorg voor inwoners in kwetsbare situaties
“De ChristenUnie is voorstander van zorg dichtbij.”
In toenemende mate wordt er een beroep gedaan op hulpverlening binnen kerken en andere maatschappelijke organisaties. Zij pakken veel maatschappelijke taken op. Deze constructieve rol en toegevoegde waarde vragen om wederzijds respect en om versterking van de contacten tussen overheid en deze organisaties.
- De gemeente moet inzetten op het weghalen van de schotten tussen hulp, zorg en participatie en bureaucratie verminderen. Er moet gedacht worden vanuit de zorgvraag van inwoners. >
- Bij aanvragen van inwoners voor ondersteuning door de gemeente wordt een gesprek gevoerd met de aanvrager, samen met andere gezinsleden, mantelzorgers en/of een onafhankelijke cliëntondersteuner.
- Bunschoten voert het gebruik van ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid in bij het bieden van zorg.
- Integrale afwegingen worden gemaakt in één beschikking voor zowel Wmo, jeugdhulp, participatiewet, minimabeleid enz.
- De ChristenUnie wil het dat een persoonsgebonden budget (pgb)gebruik mogelijk blijft en dat inwoners die mogelijkheid kennen zodat identiteitsgebonden of andere noodzakelijke zorg zelf ingekocht kan worden.
- Er is structureel overleg tussen kerken en de gemeente om kerken een volwaardige plaats te geven in de sociale structuur.
- Inwoners moeten meer de mogelijkheid krijgen om zelf bij te dragen naar hoogte van inkomen/eigen vermogen, maar een eigen bijdrage mag nooit leiden tot zorgmijding.
- Het bereiken en hulp bieden aan mensen dreigen die buiten de boot te vallen, zelf geen hulp vragen of de weg niet vinden is een actief punt in ons beleid en zorgverlening.
- De gemeente Bunschoten werkt in overleg met het onderwijs, de bibliotheek en het sociaal team aan de aanpak van (digitale) laaggeletterdheid.
- De gemeente organiseert een onafhankelijke ombudsfunctie, die kan bemiddelen tussen cliënten en gemeente.