Armoede en preventie
We leven in één van de rijkste landen ter wereld maar ook in Nederland is er armoede en lukt het niet iedereen om het hoofd boven water te houden. De ChristenUnie vindt dat niemand in Bunschoten aan zijn of haar lot mag worden overgelaten.
Armoede leidt vaak tot sociale problemen, geestelijke en lichamelijke klachten en levert veel stress op. De ChristenUnie wil armoede bestrijden. Omdat voorkomen nog altijd beter is dan genezen, moet maximaal worden ingezet op preventie en vroegsignalering. Gezinnen met kinderen verdienen hierbij extra aandacht. Wij willen de vicieuze cirkel van achterstand, waarbij armoede van generatie op generatie overgaat doorbreken.
- De ChristenUnie zet zich in voor positief bijstandsbeleid waarin mensen niet gezien worden als een kostenpost, maar ondersteund worden om een bijdrage te leveren aan de buurt en gemeente waar ze wonen.
- Solidariteit komt van twee kanten. Dit betekent dat er rechten zijn maar ook plichten. De gemeente staat daarin dicht bij haar inwoners en helpt bij het herstellen van een fout. We bestempelen mensen niet zomaar als fraudeur. Wanneer mensen bewust misbruik maken van regelingen, fraude plegen of niet willen werken, stellen we duidelijk een grens en is er geen recht meer op uitkering.
- De gemeente moet zorgvuldig zijn als het gaat om het vragen van een tegenprestatie. Het is belangrijk dat een tegenprestatie zoveel mogelijk aansluit bij de eigen kennis en talenten van mensen. De tegenprestatie mag niet ten koste gaan van regulier werk en ook mantelzorg geldt als tegenprestatie.
- Voor mensen met een laag inkomen is een collectieve zorgverzekering beschikbaar, met een aantrekkelijk tarief en scherpe randvoorwaarden, zoals o.a. een compensatie van of meeverzekerd eigen risico. De collectieve zorgverzekering is ook beschikbaar voor minima.
- Scholen en sportverenigingen wordt gevraagd alert te zijn op signalen van armoede bij kinderen en deze te melden.
- Bij regelingen voor minima moet de gemeente rekening houden met de groep die qua inkomen net boven de bijstandsnorm zit.
- In het Preventieprogramma komt extra aandacht voor jongeren met schulden.
- In Bunschoten maken we een plan waarbij werkgevers die te maken hebben met werknemers in schulden, in samenwerking met de gemeente, hun werknemer kunnen ondersteunen.
- De gemeente ondersteunt ook ondernemers en ZZP-ers met schulden, door voor hen schuldhulp te realiseren vanuit de Bijzonder Bijstand Zelfstandigen.
- Schuldhulpverlening moet door de gemeente goed toegankelijk worden gemaakt.
- De wachttijden voor schuldhulp worden zoveel mogelijk benut. Bijvoorbeeld door mensen ‘huiswerk’ te geven, maar ook actief samen te werken met partners als SchuldHulpMaatje, De Boei, het Clip, De Voedselbank, de Genadebron of de diaconieën.
- De gemeente Bunschoten blijft ondersteuning bieden aan SchuldHulpMaatje.
- Bij dakloosheid door huurschuld werken we in Bunschoten aan een gezamenlijke oplossing met woningcorporaties. In Bunschoten worden gezinnen met kinderen onder de 12 niet uit hun woning gezet. Corporaties mogen zich niet als preferente schuldeiser opstellen.