Waterbeheer
Toekomstbestendig waterbeheer
‘Leven met water’ raakt ook Bunschoten. Door versteende gebieden en de toename van extreme buien ontstaat steeds vaker overlast en schade.
- Er komt de komende raadsperiode een klimaatadaptatieplan, dat samen met het waterschap en de provincie is ontwikkeld.
- Inwoners hebben een belangrijke rol als het gaat om waterberging. De gemeente werkt aan bewustwording op dit punt, bijvoorbeeld door het vergroenen van tuinen.
- Er wordt zoveel mogelijk ingezet op een aparte afvoer en gebruik van regenwater. We maken het makkelijk voor inwoners om hemelwaterafvoer af te koppelen van het riool.
- De gemeente stimuleert de aanleg van groene daken. Daarmee werken we in aan meerdere doelstellingen tegelijk: waterberging, verkoeling, biodiversiteit.
- Het gebied rondom de vervuilde Westdijk is een kwetsbaar gebied en verdient extra bescherming en rust. Uitspreiden van bagger uit mogelijk vervuilde grond gebeurt niet in dit gebied. Met de boeren rondom de Westdijk houdt de gemeente goed contact over het opruimen van de vervuilde grond en schoon krijgen van het landschap.
- De gemeente zal zich inspannen om bodemdaling tegen te gaan. Een laag waterpeil kan bij de houten funderingen van oudere woningen leiden tot paalrot en verzakking.
- De vervuiling van het water in de Eem gaan we aanpakken in samenwerking met Amersfoort.