Huisvesting ouderen moet "liek over liek"

woensdag 31 maart 2004 18:29

De leden van onze plaatselijke ChristenUnie bogen zich vorige week tijdens de algemene ledenvergadering over ons plaatselijke huisvestingsprobleem. Oftewel over de vraag “hoe helpen we jong en oud aan een passende woning?”.

De leden van onze plaatselijke ChristenUnie bogen zich vorige week tijdens de algemene ledenvergadering over ons plaatselijke huisvestingsprobleem. Oftewel  over de vraag “hoe helpen we jong en oud aan een passende woning?”.
 
Allereerst werd duidelijk dat de gemeente de afgelopen jaren simpelweg te weinig mocht bouwen om echt aan een oplossing te kunnen werken voor dit probleem. Bovendien kwam er van het doorstromen van gezinnen, ouderen en alleenstaanden weinig terecht. Redenen hiervoor waren dat er óf helemaal geen woningen óf alleen onbetaalbare woningen waren. Om het met de woorden van wethouder Melis van de Groep te zeggen: “ouderen willen best doorstromen naar een kleinere woning of appartement, maar niet als ze daarvoor eerst nog naar de bank moeten; het moet “liek over liek” zoals voormalig GPV-fractie voorzitter Jaap Kok bij dit onderwerp jaren geleden al liet noteren.
 
De leden toonden zich overigens content met het actieve grondaankoopbeleid dat de gemeente de laatste jaren voert. In het verleden werd immers maar al te vaak achter het net gevist en waren projectontwikkelaars ons voor. Daardoor zouden de prijzen immers helemaal de pan uit vliegen.
 
Nu de gemeente zelf de regie in handen houdt, moet het volgens de leden mogelijk zijn om betaalbaar te bouwen. Hiertoe bracht Jef Landman ook nog eens zijn “idee Veenendaal” naar voren. Hierbij worden starters in het zadel geholpen door winsten uit doorverkoop om te zetten in startershulp. Het kersverse bestuurslid “Alexander Blankestein” vulde nog aan dat als je dat plan kans van slagen wilt geven, je dan geen al te grote huizen moet bouwen want dan stroomt er nog niemand door. Bovendien zijn grotere huizen natuurlijk nog nauwelijks te betalen.
Eén van de leden wees de ChristenUnie fractie er ook nog op dat er de komende jaren ook veel appartementen gebouwd moeten worden. De vraag daarnaar is groot; met name onder jongeren, alleenstaanden en ten gevolge van het droeve feit van een toenemend aantal echtscheidingen. Hoewel de krapte –en daardoor het hoge prijsniveau- op de woningmarkt nog wel een paar jaar aan zal houden, probeert de ChristenUnie aan creatieve oplossingen te willen werken.

« Terug

Reacties op 'Huisvesting ouderen moet "liek over liek"'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.