In de nieuwe Terrassennota verleent de gemeente alleen nog maar terrasvergunningen voor panden waarop een horecabestemming zit. Dit heeft tot enige commotie geleid. Jaap Beukers van de gelijknamige delicatessenzaak in de Oude Schans moet zijn terras voor de zaak, dat hij al 23 jaar exploiteert en waarvoor hij precariorechten heeft betaald, sluiten. In de commissie ABEZ waren de commissieleden zonder uitzondering bepaald niet te spreken over de nieuwe terrassennota.
Rita van de Groep (CAP) miste een totaalvisie omtrent het dorpscentrum. „Willen we tien pizzatenten hebben?" De nieuwe terrassennota vond ze te kort door de bocht, mede met het oog op de groei van het inwonertal dat de gemeente nastreeft. Ze wilde weten waar ondernemers in de toekomst aan toe zijn. Ook An van Pij keren (CDA) stak hierop in. „We willen naar meer inwoners en meer toeristen. Maar als op een pand geen horecabestemming zit, mag je geen terras neerzetten. Het is toch ons doel op het Spuiplein voor een stuk gezelligheid te zorgen? Een aantal ondernemers wordt door deze terrassennota de dupe."
Marianne Bloemendaal (VVD) zag wel iets in een overgangsperiode. Ook zij noemde de terrassennota te kort door de bocht. „Er wordt voorbijgegaan aan de belangen van niet-horecaondememers", meende PPS'er Peter van Asselt.
Willem Heinen (ChristenUnie) toonde zich eveneens kritisch richting het college. „U vindt mij niet aan uw zijde. Je zal maar ondernemer zijn met een terras en nu heeft de gemeente bedacht dat alleen horecaondernemers een terras mogen hebben. Kijk eens naar het hele plaatje. Nu is men veel te fragmentarisch bezig.Waarom mag een bedrijf dat ijsjes verkoopt geen tafeltjes buiten zetten? Hetzelfde geldt voor een bedrijf dat vis verkoopt." Hij riep burgemeester Groen op de terrassennota te herzien.
Arend Pruijs (Betaalbaar Bunschoten) noemde de nota een „onsamenhangend geheel, waarover niet goed is nagedacht." Burgemeester Groen was de commissieleden de nodige uitleg verschuldigd. De portefeuillehouder gaf aan dat in de Hoekstraat sprake was van enige wildgroei. „Ondernemers in een pand met een winkelbestemming gedroegen zich als horeca-ondernemers. Je mag daar wel producten halen, maar niet nuttigen. Langs deze weg is gehandeld om een terras te koppelen aan een horecabestemming. We hebben geen behoefte aan meer horeca in de Hoekstraat. Sta je dat toe dan verandert een pizzeria binnen de kortste keren in een kroeg."
Hoe het ook zij. Jaap Beukers wordt zo de zaken er nu voorstaan de dupe van het nieuwe beleid. Hij heeft al 23 jaar een terras bij zijn delicatessenzaak en moet deze gedwongen sluiten. Overigens heeft de Boulangerie inmiddels wel een horecavergunning en is dit voor 't Visruum in procedure.
Rita van de Groep vroeg hoe hard de koppeling van een horecavergunning aan een terras is. Groen gaf aan dat dit door een juridisch adviseur is uitgezocht. „In het verleden hebben we het niet goed gedaan, maar dat is geen reden om hiermee door te gaan tot sint-juttemis."
Marianne Bloemendaal: „Wat belet Beukers om voor zijn delicatessenzaak een horecavergunning aan te vragen?"
An van Rijkeren pleitte voor een raadsbrede discussie over de terrassenproblematiek. Peter van Asselt noemde het „heel zuur" voor een ondernemer die jarenlang met zijn terras is gedoogd. Arend Pruijs noemde de handelwijze van het college „niet helemaal koosjer." Volgens hem zijn 't Visruum, eethuis De Sluijs en Vishandel Tico soortgelijke zaken als Beukers delicatessen. „Met oude rechten moet behoorlijk worden omgegaan. Hij heeft een zaak opgebouwd en heeft personeel aangenomen."
Willem Heinen zei ambtshalve in veel gemeente te komen en beloofde na te gaan of in andere plaatsen op dezelfde manier wordt omgegaan met de terrassen. „Waarom nu ineens handhaven? Horeca-achtige bedrijven mogen wel in een winkelpand trekken, maar een blinde kan zien dat ze producten daar ook opeten. Als iemand een visje verkoopt en hij zet er een tafeltje neer met vier stoelen, valt dat onder horeca? Het is jaren gedoogd en nu wordt de klok teruggezet. Geef dan een generaal pardon."
Rita van de Groep liet onomwonden weten met de terrassennota niet akkoord te gaan. Burgemeester Groen gaf na de kritische woorden van de commissieleden aan alles nog een keer te willen bekijken hoe de relatie is tussen een terras en drankverstrekking. „We zullen ons binnen het college beraden hoe hiermee verder te gaan."
Voor wat betreft de Hoekstraat was hij echter helder. „Toen de pizzaverkoper daar zijn zaak startte is duidelijk meegedeeld dat hij in een pand met een winkelbestemming zat. Er is door de gemeente gecontroleerd of de producten niet in de winkel werden genuttigd."
Op een vraag van Heinen waarom zo scherp wordt gehandhaafd, antwoordde de burgemeester dat daar door horecaondernemers om is verzocht.
19 maart 2004
Bron: Nieuwsblad De Bunschoter
Reacties op 'ChristenUnie wil generaal pardon voor terrashouders'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.