Aan tafel

vrijdag 28 januari 2005 09:58

Politieke besluiten worden aan de vergadertafel genomen. Maar over politiek wordt op allerlei plaatsen gesproken: in de huiskamers, in de krant, op de markt, op ‘t Spui, op ’t werk, ja waar niet eigenlijk. Zelfs mensen die niet zoveel van ‘de politiek’ moeten hebben, hebben het eigenlijk –misschien zonder het zelf te beseffen- vaak over politieke onderwerpen.

Politieke besluiten worden aan de vergadertafel genomen. Maar over politiek wordt op allerlei plaatsen gesproken: in de huiskamers, in de krant, op de markt, op ‘t Spui, op ’t werk, ja waar niet eigenlijk. Zelfs mensen die niet zoveel van ‘de politiek’ moeten hebben, hebben het eigenlijk –misschien zonder het zelf te beseffen- vaak over politieke onderwerpen. Dat is nogal wiedes, want politiek gaat nu eenmaal heel vaak over de dingen van alle dag: zoals de buurt, de sport, de school, de bus, de woningbouw en niet te vergeten geld. Want de portemonnee van ieder huishouden is van jezelf en die van de gemeente is van ons allemaal en wat daarmee gebeurt daar vinden we wat van. Nu is het heel belangrijk dat we goede voorzieningen in onze gemeente hebben en dat we daar niet teveel belasting voor moeten betalen. Maar ik heb het in deze rubriek al eerder aan de orde gesteld en wil dat vandaag weer doen: hoe zit het met de portemonnee van onze minima? Voor de ChristenUnie is sociale politiek een wezenskenmerk van christelijke politiek. Daarom stond dit onderwerp, naast werkgelegenheid(!)  vorige week centraal tijdens het werkbezoek van de Tweede Kamerleden André Rouvoet en Arie Slob.

Aan tafel met bijstandscliënten en gehandicapten
Om zich te verdiepen in dit onderwerp schoof Arie Slob aan de vergadertafel van de COB en SIGB om met vertegenwoordigers van bijstandsgerechtigden en gehandicapten te praten over de tekortkomingen in het rijksbeleid. En dat is nogal wat. De maatregelen rondom de nieuwe Wet Werk en Bijstand, de stijgende premies en de eigen bijdragen rond ziektekosten zorgen voor een opstapeling van de financiële lasten bij deze groep. Ik was met Emmy van Twillert getuige van dit gesprek en het deed ons goed te horen dat COB en SIGB tegen Arie Slob zeiden dat ze in het algemeen positief zijn over het minimabeleid van de gemeente Bunschoten.

Aan tafel bij een éénoudergezin
Ook André Rouvoet wilde met de neus op de feiten worden gedrukt. En hij viel met de neus in de boter, want wethouder Melis van de Groep nam hem mee naar het gezin van mw. J. van Twillert. Jeannette en haar vijf kinderen ontvingen André gastvrij met een heerlijke boerenkoolmaaltijd. Aan die tafel ging het gesprek over van alles: de kinderen wilden bijvoorbeeld weten wat de visie van de ChristenUnie is op de positie van de Islam in Nederland, of wat de ChristenUnie vindt van het bijstandsbeleid. Want veel bijstandsmoeders in Nederland worden gedwongen om te werken als het jongste kind 6 jaar is. Gelukkig niet in Bunschoten, hier is de grens opgetrokken tot 12 jaar. Maar moet je moeder dan een full-time baan aannemen, zodat de kinderen na schooltijd sleutelkind worden of gedwongen naar de kinderopvang moeten? Waarom kan dan niet worden gekozen voor een deeltijdbaan met een zorgtaak? En dat werkende kinderen moeten bijdragen aan het gezinsinkomen is normaal, maar waarom wordt dat helemaal gekort op de uitkering en de huursubsidie? ‘Je lijkt wel staatsbezit’, verzuchtte mw. Van Twillert.

Terug naar de vergadertafel
Arie Slob en Andre Rouvoet beloofden aan de Haagse vergadertafels aan het werk te gaan met de informatie en de vragen over het sociaal beleid.  Als ChristenUnie in de gemeenteraad zien we natuurlijk met belangstelling uit naar positieve resultaten. Maar u, waaronder onze minima, kunnen er op rekenen dat de ChristenUniefractie van Bunschoten, net als de afgelopen jaren, niet zal schromen om voorstellen voor verbetering van de positie van de minima op de gemeenteraadstafel te leggen.

Wil Hop-Vedder
Raadslid ChristenUnie

« Terug

Reacties op 'Aan tafel'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.