Algemene Beschouwingen door de ChristenUnie

dinsdag 17 oktober 2006 21:37

Afgelopen maandag zijn door de gemeente Bunschoten de algemene beschouwingen op de begroting van 2007 openbaar gemaakt. Door technische problemen verschijnen deze vandaag pas op de website. In de algemene beschouwingen wordt door de raad gekeken naar het beleid van het college van B&W voor het komende jaar.

Algemene beschouwingen bij de begroting van 2007.


Downloaden:
PDF | Word


Mijnheer de voorzitter, leden van het college, leden van de raad.

Inleiding

Alhoewel in de begroting geen paragraaf voorkomt over de politieke situatie van onze gemeente, willen wij kort terugkijken naar de afgelopen maanden van het jaar 2006.
Het jaar 2006 kan de gemeentelijke geschiedenis ingaan als een turbulent jaar met veel veranderingen. Het begon al met de mededeling van de VVD en PPS dat zij niet meer mee zouden doen met de verkiezingen van maart j.l. Vier partijen deden wel mee. Na de uitslag van de verkiezingen veranderde er heel veel. Er kwamen veel nieuwe raadsleden. Bekende gezichten vertrokken uit de raad. Partijen die jaren meededen met het college zijn nu niet vertegenwoordigd. Er werd een coalitie gevormd tussen Betaalbaar Bunschoten en de ChristenUnie. Drie wethouders traden aan, waarvan twee voor de eerste keer. Er kwam een coalitieakkoord. Dit akkoord werd het Beleidsplan 2006–2010.

Ook de griffie veranderde in zijn geheel. Een nieuwe griffier trad aan en veel werk moest worden verzet. Als klap op de vuurpijl kregen wij als raad ook nog de mededeling dat onze burgemeester na 21 jaar vertrekt. Alsof er nog niet genoeg veranderd was. Binnenkort hopen wij een nieuwe burgemeester te krijgen. Al deze veranderingen hebben ons inziens veel impact op de raad en het bestuur van onze gemeente. Wij spreken dan ook de wens uit dat het jaar 2007 rust gaat brengen. Want er moet veel politiek werk worden verzet.

De ChristenUnie wil politiek bedrijven in gehoorzaamheid aan Gods Woord met de erkenning van Zijn heerschappij in de samenleving. Binnen dit kader willen wij onze verantwoordelijkheid nemen en handen en voeten trachten te geven aan de leefbaarheid van onze gemeente.

We denken aan de invulling van onze Toekomstvisie. Rengerswetering is daar een heel belangrijk onderdeel van: Woningbouw voor onze jongeren. Maar niet alleen het bouwen vraagt aandacht. Ook de maatschappelijke invulling, of wel de sociale cohesie is belangrijk. De wijk Rengerswetering moet geïntegreerd worden in de rest van het dorp. De fractie van de ChristenUnie is van mening dat alle voorzieningen aanwezig moeten zijn. Voorzieningen voor ouderen, recreatie- en sportmogelijkheden voor jongeren. Scholen, kerken enz. moeten een goede plek krijgen. Dat het interactieve proces hierin een plaats heeft gekregen krijgt onze waardering.

Niet alleen voor Rengerswetering geldt dat kwaliteit van leven belangrijk is. Voor onze hele gemeente moet dit gelden. De beste investering in het welzijn van onze gemeente is investeren in de jeugd. Onze fractie is dan ook blij met de aanzet voor een nieuw jeugdbeleid, waarin alle aspecten aan de orde komen. De jeugd moet de mogelijkheden krijgen zich te ontwikkelen tot evenwichtige en verantwoordelijke volwassenen.

Met de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning wordt ook meer een beroep gedaan op de volwassenen in de samenleving. In onze gemeente is gelukkig nog heel veel ondersteuning door mantelzorgers en vrijwilligers die op allerlei gebied de helpende hand toesteken. In de begroting staan impulsen om dit maatschappelijk draagvlak te ondersteunen. Onze fractie stemt hier van harte mee in. Ook moet nog steeds volop aandacht besteed worden aan het terugdringen van het aantal mensen wat aangewezen is op een uitkering. Door arbeid ontplooien mensen hun talenten. Dat komt ten goede aan hun eigen welzijn en aan de samenleving. Echter we mogen de groep die niet in staat is inkomsten uit arbeid te verkrijgen niet vergeten. We denken hierbij aan sociale reïntegratie. Mensen mogen niet vereenzamen.

Financiën

Wij complimenteren het college met het feit dat men weer een sluitende begroting heeft aangeboden zonder de lastendruk nagenoeg voor de burgers te verhogen. De begroting voor het jaar 2007 laat zelfs een overschot zien van €13.000. Wij kunnen ons vinden in de voorstellen van het college met betrekking tot de in te zetten dekkingsmiddelen. Dit om o.a. te komen tot een versterkte afbouw van het beschikken over de reserves. Samen zijn de gemeenten met het rijk de trap afgegaan, wellicht wordt het de komende jaren de trap op. De stijgende inkomsten van het rijk zullen dan merkbaar worden in de algemene uitkering. Ook zal de bouw in Rengerswetering met de daarbij behorende groei van het aantal inwoners een gunstig effect hebben op de Algemene Uitkering. Onze gemeente was, is en blijft financieel gezond en dat is een verdienste van alle partijen.

Bij de kadernota 2007 is besloten om 50% van de lasten voortvloeiende uit het baggeren van grachten onder te brengen in de rioolrechten. Voor 2008 wordt 100% van die lasten doorberekend.

Voor de reinigingsrechten is besloten een deel van kosten van straatvegen en legen van papierbakken/zwerfvuil door te belasten in de tarieven van de reiniging. Wellicht is het te overwegen, analoog aan de rioolrechten, om de doorberekening van de kosten van straatvegen en legen van papierbakken/zwerfvuil ook (geleidelijk) op trekken naar 100% doorberekening aan de reinigingsrechten. Hoe denkt het college hierover?

Zorg voor elkaar

Het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie draagt als titel “voor elkaar.” Dat houdt in dat we willen omzien naar elkaar waar het gaat om het welzijn van de zwakkeren in onze gemeente. Wij denken hierbij aan de zorg voor onze ouderen, de mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking en de mensen met een inkomen op bijstand niveau. In een samenleving die steeds meer individualiseert is het moeilijk om stille armoede en eenzaamheid in kaart te brengen. Het zijn ook zaken die in de regel in verborgenheid tot uiting komen. Hoe kan de gemeente in dit soort zaken een vinger achter de deur krijgen en op een goede en verantwoorde manier inspelen op situaties die zich voordoen en daarbij noden lenigen.

Volgens het beleidsplan 2006 – 2010 is er dit jaar gestart met een inventarisatie naar ervaringen en knelpunten met het huidige minimabeleid. Hoever bent u met de nieuwe nota voor bijzonder bijstand en het minimabeleid. Kunt u al aangeven op welke wijze het huidige beleid kan worden verruimd? Ook blijkt dat nog steeds veel mensen de weg niet weten waar het gaat om bijzondere bijstand of andere regelingen die voor hen financieel voordelig zijn. De sociale pagina die al eens in “de Bunschoter” is geplaatst, zou met enige regelmaat mogen worden herhaald. Ook denkt onze fractie aan publicaties via de kabelkrant. Er mag geen stille armoede zijn in onze gemeente. Deelt het college de mening van de ChristenUnie?

Per januari 2007 wordt de WMO ingevoerd. Het voortraject is op een goede en grondige wijze voorbereid, daarvoor de complimenten van onze fractie. Bij een wet in wording is nog veel onduidelijk. Dit betreft ook de financiële onderbouwing voor de eerstkomende jaren. Zaak is nu dat de aanbesteding op een goede manier wordt afgewerkt en het zorgloket geoptimaliseerd wordt. Dat het CLIP hierbij een rol kan spelen is een goede zaak. Kunt u aangeven welk deel van de begrote € 25000 bestemd is voor de instandhouding van het CLIP. Dat het vrijwilligerswerk in onze gemeente extra impuls krijgt in het kader van de WMO, wordt door onze fractie gewaardeerd.
Met de invoering van de WMO kan onze gemeente een eigen bijdrage vragen. Onze fractie zou graag zien dat voor burgers met een laag inkomen deze eigen bijdrage tot een aanvaardbaar maximum beperkt wordt. Ook zou onze fractie graag zien dat de mantelzorg op dezelfde manier wordt ondersteund. Zo maakt u mantelzorg ook aantrekkelijk in financieel opzicht. Is het college bereid dit op te nemen in de regeling eigen bijdrage?

Ouderen

In onze gemeente zal het aantal ouderen toenemen de komende jaren. Dat vraagt inspelen op de problematiek en welzijnsvoorzieningen door de lokale overheid. De Stichting Welzijn Ouderen Bunschoten heeft in de commissie Samenleving van 12 oktober een pleidooi gehouden voor uitbreiding van een aantal uren voor een welzijnsconsulent. Deze aan te stellen functionaris zou dan tevens een aantal uren kunnen werken voor het CLIP en het Vrijwilligerssteunpunt in het kader van uitvoeringstaken van de WMO.
Ziet het college mogelijkheden voor deze uitbreiding van uren voor de SWOB? In het beleidsplan wordt gesproken over een onderzoek naar de mogelijkheid van het opstarten van een hospice in samenwerking met de SWOB en De Haven. Dit staat gepland voor het jaar 2008. De fractie van de ChristenUnie vraagt het college dit onderzoek in 2007 op te starten. Ziet u mogelijkheden daartoe?

Vrijwilliger van het jaar

De fractie van de ChristenUnie pleit voor het instellen van een gemeentelijk compliment voor de vrijwilliger(s) van het jaar. Op voordracht van verenigingen en stichtingen zou het gemeentebestuur een compliment kunnen uitdelen aan een of meer vrijwilligers. Het vrijwilligersplatform kan hierin een adviserende rol spelen. Wat vindt het college van deze suggestie?

Verslavingszorg

In het jeugdbeleidsplan Jongleren ís besloten dat er wordt gestreefd naar de instelling van een platform verslavingszorg. Dit platform zou dan niet alleen ingesteld moeten worden voor de jeugd, maar voor alle leeftijden. De fractie van de ChristenUnie wil aandringen op spoed om te komen tot de instelling van een dergelijk platform. De cijfers van de laatste gezondheidspeiling van de GGD spreken voor zich.

In het land zijn voorbeelden te vinden van verslavingszorg die resultaten oplevert. Onze fractie denkt bijvoorbeeld aan een ‘alcoholbeheersplan’. Uitgangspunt voor een dergelijk plan is dat oplossingen gecreëerd kunnen worden vanuit de eigen leefgemeenschap, waarbij de gemeenschapszin, die onze bevolking karakteriseert, kan bijdragen aan het vinden van oplossingen. Kunt u aangeven wanneer genoemd platform ingesteld gaat worden en wat vindt het college van ons idee om te komen tot een ’alcoholbeheersplan’?

Cultuur

Naast de rijksoverheid heeft ook de gemeente een taak bij het instandhouden van de monumenten binnen haar eigen gemeentegrenzen. In de commissie Welzijn is in 2005 een projectopdracht Monumentenbeleid gepresenteerd. Dit Monumentenbeleid dient december 2006 gereed te zijn. Voorzitter, is dit tijdpad nog reëel? Tevens willen u vragen naar de status van de oude school in de Kerkstraat. Het is al een hele tijd stil rond de ontwikkeling van dit historische gebouw. Is er hier iets over te melden?

Sport

In het afgelopen jaar is door de ChristenUnie fractie een aantal werkbezoeken afgelegd aan de sport- en recreatie-instellingen in het dorp. Deze werkbezoeken hebben een schat aan kostbare informatie opgeleverd.

In de begroting is ruimte vrijgemaakt voor het aanleggen van een tweetal kunstgrasvelden op sportpark De Westmaat. Hiertoe is besloten naar aanleiding van de capaciteit- en kwaliteitsproblemen van de beide voetbalclubs. De aanleg van deze kunstgrasvelden zal een duidelijk positief effect hebben op zowel het capaciteitsprobleem als het kwaliteitsprobleem. Kunstgrasvelden kunnen n.l. intensiever en onder meer weersomstandigheden bespeeld worden. Hoever zijn de voorbereidingen voor de aanleg van deze kunstgrasvelden en zijn er nog andere initiatieven bij uw college bekend?

Met het komende vertrek van Mixed Hockeyclub Bunschoten is een herindeling van de Vinken aanstaande. Tijdens een werkbezoek van de ChristenUnie fractie kwam naar voren dat de huidige gebruikers van sportpark De Vinken graag meer ruimte krijgen voor het ontplooien van hun activiteiten. De ChristenUnie zou de mogelijkheid open willen houden voor vestiging van nieuwe sportverenigingen/ sportgelegenheden bij de komende herindeling. Hoe denkt het college hierover?

Recreatie

Het recreatieterrein en het strand ’t Kleine Zeetje voorziet nog steeds in een behoefte. De toilet- en douchevoorzieningen laten echter te wensen over. Voorzitter, wij vragen ons af binnen welk tijdsbestek Wijdland Exploitatiemaatschappij een permanente horecavoorziening en douche en toiletvoorziening gaat realiseren? De fractie van de ChristenUnie dringt erop aan voor de zomer van 2007 permanente toilet- en douchevoorzieningen te realiseren met of zonder medewerking van Wijdland. Ook ligt het in het voornemen om grond bouwrijp te maken t.b.v het partycentrum. Is dit nog steeds een reële optie?

Westsingel/Groen van Prinsterersingel

In het meerjaren beleidsplan lezen wij op pagina 37, dat er in 2006 een afrondende notitie wordt gepresenteerd met betrekking tot de inrichtingsvisie Westsingel/Groen van Prinsterersingel. Haalt u het toegezegde tijdstip nog? Tevens willen wij in dat verband pleiten voor een spoedige aanleg van rotondes bij de kruisingen Brahmslaan en Wilde Zwaan-Velduil. Het jaar 2007 lijkt ons een goed jaar om te starten. Wat de financiering betreft, geeft u aan dit ten laste te brengen van het groenonderhoud. Wat de planvorming groen (bomen) betreft zou dat kunnen, maar wat de planvorming grijs (rotondes) betreft, denkt onze fractie eerder aan het fonds stadsuitleg. De Westsingel/Groen van Prinsterersingel is in onze beleving een weg die niet wijkgebonden is. Graag u reactie op onze suggesties.

Groenbeheer

Volgens het meerjareninvesteringsplan gaat de raad nog dit jaar het Groenbeheersplan vaststellen. Halen wij dit nog, voorzitter, is onze vraag? Tevens willen wij uw vragen naar de financiering van de reserve Groenbeheer nu en in de toekomst. Gaat u daar een voorziening van maken die jaarlijks wordt gevoed en wanneer start u daarmee? Dit zal nodig zijn temeer daar wij lezen in het meerjaren investeringsplan dat de beplanting in de wijken Bikkersvaart en Blokhuiswetering verjongd moet worden. De snippergroennota zal worden afgestemd op het nieuwe beleid. Daarin willen wij pleiten voor een ruimer beleid dan in de huidige nota. Dat heeft voor alle betrokkenen voordelen. De gemeente heeft minder onderhoud en verwerft enige inkomsten. Kopers van snippergroen zullen hun nieuw verworven bezit, in het algemeen, goed onderhouden. Het aanzien van ons dorp zal hierdoor zeker niet verslechteren. Deelt u onze mening?
Er is een aanvang genomen met Wijkgericht werken bij groenonderhoud. Stemt dit wijkgericht werken tot tevredenheid?

Inrichting Loswal 2e fase

De inrichting van de 2e fase van de loswal te Eemdijk is het meerjarenbeleidsplan van uit te voeren projecten naar de lijst gewenste projecten gedegradeerd. Reden hiervoor was dat de ligplaatsvereniging in eigen beheer een ligplaatshaven zou gaan ontwikkelen. Onze fractie bereiken berichten dat dit voornemen geen doorgang vindt. Dit kan een reden zijn om de inrichting weer terug te plaatsen op de lijst uit te voeren projecten. Dit houdt in dat overleg met de provincie moet worden hervat. Bent u op de hoogte van deze ontwikkelingen en bent met ons van mening dat inrichting loswal 2e fase weer ter hand moet worden genomen? Een bijkomend aspect bij de realisatie van de strekdam is dat de veiligheid voor zwemmers verbeterd wordt. Bijna ongelukken, zoals de afgelopen zomer is voorgekomen kan daarmee worden beperkt.

Damwand Binnengracht

In het voorstel is sprake van onderzoek naar de haalbaarheid van alternatieve constructies. Gezien de geplande gedeeltelijke uitvoering in 2007 en het zeer specialistische karakter van de werkzaamheden, hechten wij grote waarde aan dit onderzoek. Kan het college aangeven of dit onderzoek al heeft plaatsgevonden of nog moet plaatsvinden. Komt daarmee de geplande uitvoering niet in de knel?

Tenslotte

Voorzitter, dit zijn de eerste Algemene Beschouwingen in de zittingsperiode van deze raad. Een nieuw college en vele nieuwe gezichten in de raad. Zoals wij in de inleiding al aangaven moeten de werkzaamheden doorgaan. De ChristenUnie fractie wenst daarom het college, raad en alle medewerkers die betrokken zijn bij de planning, uitvoering of anderzijds, Gods onmisbare Zegen en Wijsheid toe.


Bunschoten, 16 oktober 2006
Namens de ChristenUnie Fractie.
Wil Hop-Vedder.

« Terug

Reacties op 'Algemene Beschouwingen door de ChristenUnie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.