De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)
Per 1 januari 2007 zal de W.M.O. zijn intrede doen. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning is een samenvoeging van de Welzijnswet, de Wvg, Wet Voorzieningen Gehandicapten en een deel van de A.W.B.Z., Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten.
Op 27 juni a.s. wordt deze concept wet in de Eerste Kamer besproken. Als deze akkoord gaat en dit in de staatscourant vermeld wordt is de wet een feit.
Over de W.M.O. is op 31 mei een studiebijeenkomst gehouden in het gemeentehuis.
Gemeenten zijn verplicht om beperkingen te compenseren die mensen ervaren in bovengenoemde gevallen en moeten dus hulp bieden. Dat kan door een voorziening in natura ( hulpmiddelen ) een financiële tegemoetkoming of een persoonsgebonden budget ( een bedrag waarmee zelf hulp ingekocht kan worden ).
Het is niet zo dat de W.M.O zomaar ingevoerd wordt zonder inspraak van de burgers. Er moet een vierjarenplan opgesteld worden en de W.M.O. stelt als belangrijke eis dat de gemeente verplicht is de inwoners te betrekken bij het opstellen van dit plan. Ook moeten gemeenten advies inwinnen bij vertegenwoordigers van belangenorganisaties.
Doordat in onze gemeente in eerste instantie veel door familie en kennissen wordt opgevangen ( mantelzorg) is het voor alpha-hulp al vaak te laat en is er meer specialistische hulp nodig.
We vinden dat mensen door omstandigheden of beperkingen niet buiten de boot mogen vallen of in een neerwaartse spiraal terechtkomen. We willen ons sterk maken voor een goede en zorgvuldige invoering van de W.M.O. In grote lijnen staat de ChristenUnie achter deze wet. Verantwoordelijkheid teruggeven aan gemeenten en aan de samenleving is goed als dat maar op een zorgvuldige, menswaardige en rechtvaardige wijze gebeurt. We willen niet alleen een afslankende en duidelijke overheid, maar tegelijk - vooral voor de zwakkeren - een dienstbare en zorgzame overheid.
Voor de W.M.O wordt ingevoerd zal er nog veel werk verzet moeten worden, en achter de schermen wordt er ook al druk aan gewerkt. We willen daar als ChristenUnie graag ons steentje aan bijdragen omdat we als het gaat om zwakkeren er ook “voor elkaar” willen zijn. De ChristenUnie wil waken voor een verantwoord niveau van zorg en ondersteuning.
Raadslid ChristenUnie Bunschoten.
Reacties op 'De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.