Maakt de ChristenUnie echt een draai als het gaat om zondagsrust?

donderdag 19 juli 2012 18:55

In ‘De Bunschoter’ van 6 juli j.l. staat een artikel van redacteur Jan Muijs met als kop ‘ChristenUnie maakt draai bij zondagsrust’. De inhoud van het artikel is gebaseerd op een interview in het RTV programma ‘Ingelaste uitzending’. In deze uitzending staat de actualiteit centraal. De interviewer startte met een vraag over de kioskbrand op het strand en ging daarna over naar de zondagsrust mede naar aanleiding van de verkoop van ‘De kooi’. Op basis van een gesprek over het thema – zondagsrust - dat in totaal slechts 2 minuten (!) duurde, worden vervolgens door de heer Muijs hele stellige uitspraken gedaan waarvan verschillende niet op feiten zijn gestoeld of zelfs naast de waarheid zitten. Gesteld wordt dat de ChristenUnie draait en de bescherming van de zondag voor de ChristenUnie een gepasseerd station is. Laat me over dit punt volstrekt helder zijn: De ChristenUnie stond voor het behoud van de zondagsrust en zal er voor blijven staan’. Van een draai die Jan Muijs suggereert, is dan ook geen sprake.

Wat ik eerst heb gezegd in deze uitzending toen het ging over de zondagsrust was dat we als christenen zelf een voorbeeld moeten zijn. In het betreffende interview ging het vooral over het kunnen tegenhouden van openstellingen op zondag. Ik heb toen gezegd dat je als gemeente gehouden bent je aan de (horeca)wetgeving te houden. Onderdeel daarvan is dat je ondernemers die een horecavergunning hebben niet kunt weerhouden hun zaak te sluiten op zondag. Dat is in het afgelopen jaar in de raad ook een punt van discussie geweest.

In een tijdsbestek van 2 minuten kun je veel zeggen, maar helaas ook veel niet. Een bekend gezegde in de voetbalwereld is:  ‘Geen woorden, maar daden’. De ChristenUnie laat zich afrekenen op beide elementen. In 2011 hebben we verschillende keren het woord gevoerd over de openstelling op zondag bij de bespreking van de horecawet. Toen de VVD en de SVP pleiten voor een bredere openstelling op zondag van gelegenheden hebben wij als partij het standpunt ingenomen, dat wij op dit punt willen vasthouden aan het standpunt van een beperkte openstelling en juist geen verbreding ervan wilden. Meerdere argumenten, zoals zondagsrust, behoud van de eigen identiteit van het dorp speelden daarbij een rol. De uitspraak: ‘Je kunt werkelijk niets doen’ had betrekking op dit punt en was niet breder bedoeld zoals nu in het artikel wel wordt gesuggereerd. Alsof de ChristenUnie ten aanzien van de zondagsrust de handdoek in de ring heeft gegooid.

Wat nauwelijks aan de orde kwam, was welke mogelijkheden je hebt als gemeente en kunt sturen. Op dat punt verschillen Jan Muijs en ik als vertegenwoordiger van de ChristenUnie niet. Daar waar je als gemeente de mogelijkheid hebt te sturen. moet je daar naar mijn idee gebruik van maken. Dat betekent dat het college ook op dit punt scherp zal moeten zijn. Het behoud van de zondagsrust is daarbij een belangrijk gesprekspunt. Het vraagt ook om een actieve houding van de raad om het college op dit punt te controleren. Daarover zijn we het eens en de Christen Unie zal zich daarvoor blijven inzetten.  

In de marge heb ik gezegd dat ik me voor kon stellen dat een ondernemer als Wim Jacquet zijn zaak in Amersfoort opent op zondag. Een conclusie die ik trok nadat ik met hem heb gesproken na de kioskbrand. Hij vertelde me toen dat hij zelf ook liever niet wilde dat winkels op zondag open waren, maar dat hij zich ‘gedwongen’ voelde, omdat veel mensen o.a. op zondag gaan shoppen en bijv. voor de wintersportvakantie vaak op zondag gaan winkelen. Hij zei letterlijk: ‘Als ik op zondag niet openga, gaan mensen naar Den Haag of Amsterdam’. 

Ondanks het feit dat ik zelf en de ChristenUnie de zondag graag in ere willen houden, snap ik dat een ondernemer deze keuze maakt. Dat is een afweging die een ondernemer zelf moet maken rekening houdend met de wettelijke regels. Zakelijke belangen zijn dan leidend voor een ondernemer. Terwijl meer principiële elementen zoals als zondagsrust, rustmomenten inbouwen voor personeel minder belangrijk zijn. De laatste elementen wegen voor mij als christen zwaarder. Het begrip waar ik over sprak was dus een zakelijk en geen principieel begrip. Dat deze keuzes worden gemaakt hangt naar mijn idee ook samen met de secularisatie en het marktdenken in onze samenleving.  

In zo’n wereld leven wij anno 2012 en in het artikel wordt mij verweten dat ik zelfs begrip toon voor de openstelling. Laat Jan Muijs duidelijk maken wat daar onjuist aan is?

Samenvattend: als fractievoorzitter van de ChristenUnie sta ik nog steeds achter het standpunt om de zondagsrust in ere te houden, ben ik geen breker met standpunten uit het verleden en zullen we als ChristenUnie op dit scherp blijven.

Andries Nicolai, fractievoorzitter ChristenUnie

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht