INTERACTIEVE RAADSVERGADERING SPEELBELEID

03-wil-hop.jpgmaandag 12 oktober 2009 11:33

Donderdag 8 oktober j.l. werd in het gemeentehuis Bunschoten een interactieve raadsvergadering gehouden. Hieronder volgt een verslag van ons raadslid Wil Hop.


De bedoeling van deze vergadering is dat  burgers en organisaties actief meedenken over het vast te stellen beleid.
Voorafgaand aan de vergadering kon een markt bezocht worden waarbij o.a. het Jongerenwerk en een firma met Gamespelen voor in de openbare ruimte zich presenteerden. Ook de afd. Ruimte van de gemeente was aanwezig met een presentatie van o.a. het “natuurlijk spelen”.

Om half acht begon de plenaire discussie onder leiding van Peter van der Geer van Debat.nl.

Op  ludieke wijze met een soms scherpe ondertoon wist hij het publiek te betrekken bij de discussie over een zestal stellingen. Aan het eind van deze plenaire ronde werden er moties gemaakt waarover de raad  later op de avond  een besluit moest nemen.

De volgende stellingen kwamen aan bod.

 Onderhoudsniveaus van speelterreinen differentiëren?

Het algemene gevoel was dat de speelterreinen in Bunschoten goed onderhouden worden.

Het besluit hierover luidde dan ook dat het college adequate uitvoering moet blijven geven aan de vastgestelde onderhoudsniveau’s op alle speelterreinen. Ook werd besloten de actie Zomerschoon weer nieuw leven in te blazen. Onze fractie stemde hierover positief.

 Wijkspeelplaatsen of blok/buurtspeelplaatsen?

De algemene mening van het publiek is, dat er in de wijk (dichtbij b.v. een woningblok) een speelplaats moet zijn voor de jongste kinderen. In de nieuw aan te leggen wijken is het waardevol tevens een wijkspeelplaats aan te leggen voor de oudere  kinderen. Een delegatie van bewoners van Eemdijk klaagde over het ontbreken van een speelveld.

Ook werd gediscussieerd over de aanleg van trapvelden. De praktijk heeft geleerd, dat trapvelden in een woonwijk veel overlast geven. Trapvelden moeten zo gesitueerd worden, dat de overlast voor omwonenden beperkt blijft en dat ze toch sociaal veilig zijn.

De besluitvorming door middel van een motie luidde als volgt:

Dat in Eemdijk in 2010 bij voorrang als eerste een speelveld zal worden aangelegd.

Dat de gemeente actief op zoek gaat naar plekken waar trapvelden kunnen komen, met een minimum aan te verwachten overlast. En als laatste dat er in een woonwijk blok/buurtspeelplaatsen komen voor jonge kinderen en indien mogelijk wijkspeelplaatsen tot 12 jaar en de trapvelden op sociaal aanvaardbare plekken.

 Spelen op schoolpleinen?

De afgevaardigden van de schoolbesturen hielden een pleidooi voor medefinanciering door de gemeente voor de speeltoestellen op schoolpleinen die na schooltijd door alle kinderen tot 12 jaar gebruikt kunnen worden.

De gemeenteraad is van mening dat spelen op schoolpleinen mogelijk moet blijven.

Het besluit spreekt van een onderzoek  wat moet duidelijk maken of er subsidiemogelijkheden zijn  en de kosten in beeld moet brengen van het opnemen van de schoolpleinen in de maandelijkse onderhoudsronde van de gemeente. Ook de juridische aspecten van aansprakelijkheid moeten worden onderzocht.

 Speeltuinverenigingen

Over dit onderwerp is niet uitgebreid gesproken. Het zou mooi zijn als er een particulier initiatief zou komen. Er werd door de raad uitgesproken, dat als dit initiatief er zou komen, de gemeente faciliterend zal optreden.

 JOPS

Het Jongerenwerk gaf aan dat er voldoende JOPS zijn. Zij hielden een pleidooi om deze JOPS met graffiti te spuiten, zodat ze voor de jeugd aantrekkelijker zijn. Ook pleitten zij voor het plaatsen van banken met een overkapping bij de nieuw aan te leggen trapvelden.  Dat zal door de jeugd zeer gewaardeerd worden.

Vanuit de burgers werd gemeld dat er verschillende speelplaatsen zijn (in afgelegen stukjes groen) die door de oudere jeugd als JOPS gebruikt worden.

De besluitvorming was dienovereenkomstig, nl. dat speelplaatsen dusdanig moeten worden ingericht dat er geen illegale JOP kan ontstaan.

 Het nieuwe spelen

Dit onderwerp werd toegelicht en besproken. Het natuurlijk spelen met losse materialen en b.v. hutten bouwen kreeg aandacht. Het gamespelen was gepresenteerd op de informatiemarkt. De  meeste aanwezigen waren enthousiast. Onze fractie wil echter nog meer weten over het natuurlijk spelen met losse materialen. Deze vorm van spelen valt niet onder het attractiebesluit en de aansprakelijkheid voor de gemeente is nog niet in beeld gebracht.

Wat zijn de consequenties als je het in het ene gedeelte van het dorp toestaat (hutten bouwen) en wat doe je als het b.v. in vakantietijd allerlei vormen aanneemt op plekken waar je het als gemeente liever niet hebt.

Onze fractie heeft dan ook verzocht deze motie aan te houden en op dit onderwerp terug te komen in de commissie Ruimte. Dit kreeg echter niet voldoende steun. Bij de stemming bleek dat twee raadsleden tegen de motie stemden omdat ze niet voor gamespelen zijn.

Zo haalde deze motie het niet. Onze fractie wil de komende tijd een manier vinden om meer te weten te komen over het “natuurlijk spelen”

 Daarna was er nog een motie van de fractie Van de Mheen over  de sociale veiligheid van speelplaatsen. Deze motie was overbodig omdat in voorgaande moties dit al aan de orde geweest was en werd dan ook door de raad verworpen.

 Na sluiting van de vergadering om 23.15  uur konden we terugzien op een goede interactieve raadsvergadering..

« Terug

Reacties op 'INTERACTIEVE RAADSVERGADERING SPEELBELEID'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.