Bunschoten zonder wethouders

05-arend-koelewijn.jpgvrijdag 15 mei 2009 17:04

Hoe heeft dat kunnen gebeuren?

Een korte terugblik. In 2006 kwamen twee dagen na de verkiezingen de vertegenwoordigers van de politieke partijen bij elkaar om te bezien, wat er moest gebeuren in Bunschoten. Wie met wie moest er gaan regeren. CDA en CAP gaven aan dat de twee winnaars, n.l. de ChristenUnie en Betaalbaar Bunschoten dit moesten gaan doen. Zo gezegd zo gedaan.

Er kwam een coalitie akkoord tot stand tussen die twee partijen. De samenwerking tussen de coalitie genoten was goed.. Ook een tussentijdse wethouders wisseling bij BB verstoorden de verhoudingen niet.

Intern ging het echter met BB niet goed. Inmiddels heeft oud-wethouder Peter Korlaar dit in zijn ontslagbrief duidelijk aangegeven.  In het coalitieakkoord is o.a. afgesproken dat beide partijen een wethouder leveren. Als fractievoorzitter heb ik, namens de fractie van de ChristenUnie, de fractievoorzitter van Betaalbaar Bunschoten gevraagd of zij een opvolger voor Peter Korlaar wilden leveren. Hij vroeg tijd, om overleg te plegen en beloofde die zaterdag (2 mei j.l) terug te bellen. Die zaterdagavond kregen wij te horen dat BB geen opvolger kon leveren voor de resterende termijn. Op mijn vraag hoe dan verder gaf de fractievoorzitter te kennen, dat de burgemeester met de enig overgebleven wethouder het werk zouden kunnen doen. Na daar kennis van te hebben genomen heb ik onze fractie, de voorzitter van de plaatselijke kiesvereniging en wethouder Willem Heinen ingelicht.

Er werd dus niet meer voldaan aan het coalitieakkoord. Wethouder Willem Heinen zag zich genoodzaakt ontslag te nemen. Bunschoten zonder wethouders. Wie had dat drie jaar geleden gedacht!

Alle burgerleden van Betaalbaar Bunschoten hebben ontslag genomen. Inmiddels gaat Tiny Heinen van Betaalbaar Bunschoten als zelfstandig raadslid verder. Na de overstap van  Michel Beukers naar het CDA, is BB nu uiteengevallen in drie afzonderlijke fracties.

 

Hoe nu verder?

Dat is nu de grote vraag. Want ons dorp moet bestuurd worden. De ChristenUnie was en is nog steeds bereid om daaraan deel te nemen  Wel is onze fractie van mening dat het dagelijks bestuur (het college van B&W) moet kunnen rekenen op een stabiele en werkbare meerderheid in de gemeenteraad. Wij, als fractie van de ChristenUnie zijn nog steeds bereid bestuursverantwoordelijkheid te dragen. Wij willen de betrouwbare partij zijn, die bestuursverantwoordelijkheid wil en durft te nemen.

Het gaat om het belang van onze gemeente. Dat moet prevaleren boven het partijbelang. Bunschoten moet een krachtige bestuurlijke gemeente blijven. Zo niet dan is dat tot schade en schande van onze gemeente. Dan loopt onze zelfstandigheid gevaar. En Amersfoort aan zee wil toch niemand? Dat willen wij toch niet laten gebeuren. Nu het er op aan komt, moeten krachten zich bundelen. Als de wil er is dan komt er veel tot stand in ons dorp. Het bewijs is het bloeiende verenigingsleven. Wat is daar door samenwerking niet tot stand gebracht. Wij hopen dat die wil er ook is bij alle politieke partijen. Wij zijn er voor elkaar. Ons dorp en onze burgers zijn het waard.

 

Voor de fractie van de ChristenUnie,

Arend Koelewijn, fractievoorzitter.

« Terug

Reacties op 'Bunschoten zonder wethouders'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.