ChristenUnie en CAP weer samen met CDA
BUNSCHOTEN - De drie collegepartijen van de gemeente Bunschoten hebben overeenstemming bereikt over het herstel van de coalitie. Daarmee is aan een lange impasse een eind gekomen.
De raad wordt voorgesteld de derde wethoudersplaats opnieuw in te stellen. Donderdag is een initiatiefvoorstel van ChristenUnie hiertoe aangenomen. Op l juli besluit de raad of dat M. Nagel wordt. Hij kan vanaf die datum officieel aan de slag. De partijen zijn het ook eens geworden over de portefeuilleverdeling binnen het nieuwe college van burgemeester en wethouders.
Dit zijn de resultaten van frequent overleg tussen de raadsfracties, de (beoogde) wethouders en de burgemeester van de gemeente Bunschoten. Alle betrokkenen zijn verheugd dat hiermee een einde komt aan de periode dat het CDA niet vertegenwoordigd was in het dagelijks bestuur van de gemeente.
Portefeuilles
Na overleg met de burgemeester en met instemming van de fracties hebben de wethouders M. van de Groep (ChristenUnie) en W. Huijgen (CAP) met beoogd CDA-wethouder M. Nagel overeenstemming bereikt over de voorgenomen portefeuilleverdeling. Het verschil met de portefeuilleverdeling tijdens de periode van oud-wethouder Van de Mheen (CDA) is dat Nagel de portefeuille Verkeer en vervoer van wethouder Van de Groep overneemt, terwijl deze verantwoordelijk wordt voor Personeel en Organisatie en tot l januari 2005 Openbaar onderwijs onder zijn hoede houdt.
2 juni 2004
Bron: Nieuwsblad Bunschoten Nu
Initiatiefvoorstel ChristenUnie over herstel coalitie doet gemoederen hoog oplopen
De verhoudingen en de sfeer in de Bunschoter raad en commissies leken de laatste maanden aardig goed te verlopen. De fractie van Betaalbaar Bunschoten kon in meerdere gevallen met goede tegenargumenten aardig in toom worden gehouden. Gisteravond echter barstte er spreekwoordelijk gesproken weer een bom. Met name Willem Heinen van de ChristenUnie en Elly de Graaf van het CDA kregen het meerdere malen met Arend Pruijs aan de stok, waarbij soms zaken in de persoonlijke sfeer werden getrokken of gebeurtenissen werden opgehaald, die eigenlijk niet aan de orde waren en afgekapt hadden moeten worden.
Het had alles te maken met het op het laatste moment ingediende initiatiefvoorstel van de ChristenUnie om de coalitie ChristenUnie-CDA-CAP te herstellen. Anders gezegd: om mr. Menno Nagel van het CDA per 1 juli te benoemen als derde wethouder.
ChristenUnie-fractievoorzitter Willem Heinen lichtte het voorstel toe. „We zijn eruit gekomen om de coalitie van voor 27 maart 2003 te herstellen. Het overleg tussen CDA, CAP en ChristenUnie verliep constructief. We zijn daar blij mee." Heinen noemde in dit verband ook de portefeuilleverdeling, die bijna hetzelfde blijft als in de situatie van oud-wethouder Albert van de Mheen. De toekomstige CDA-wethouder Nagel neemt wel verkeer en vervoer van wethouder Melis van de Groep over, terwijl deze verantwoordelijk wordt voor personeel en organisatie en tot 1-1-2005 openbaar onderwijs onder zijn hoede heeft.
In een reactie op het initiatiefvoorstel van de ChristenUnie kwam de fractie van Betaalbaar Bunschoten met een amendement om per 1 juli een derde wethouder in te stellen waarbij uitgegaan wordt van een tijdbestedingsnorm van alle drie wethouders tezamen van twee volledige betrekkingen. Arend Pruijs: „We hebben een hoop voortschrijdend inzicht over de tijdsbesteding van de wethouders. De sociale dienst en het openbaar onderwijs worden op afstand gezet. De financiële situatie van de gemeente laat blijkens de maart-circulaire exploitatietekorten zien. Het lijkt een goede zaak ons amendement te steunen."
Vervolgens lichtte Peter van Asselt van de PPS een model van zijn partij toe. Hij hield een sterk pleidooi de wethouders vanaf 1 juli gedurende zes maanden de voor de gemeente Bunschoten te verrichten uren te registreren en te verantwoorden en om op basis van deze openbare registratie en verantwoording in februari 2005 de raad een evaluatie voor te leggen.
Van Asselt: „De reden daartoe is om eens en voor altijd voor- en tegenstanders van drie wethouders cijfermatige handvatten voor een onderbouwing te geven. In de media heb ik me een voorstander van drie wethouders getoond. Dit zonder onderbouwing van cijfers. De situatie van twee wethouders in het college was voor de PPS ongewenst. De PPS vraagt zich af waarom het college deze situatie zo lang heeft laten voortbestaan. Bij de burgers is daardoor de indruk ontstaan dat het kennelijk met twee wethouders kan."
Gezien de sleutelrol die de ChristenUnie in de affaire rondom de derde wethouder heeft gespeeld, vroeg Van Asselt Willem Heinen om opheldering. Marianne Bloemendaal van de VVD was erg duidelijk in haar reactie. „Drie fulltime wethouders is iets te veel van het goede. Amersfoort heeft zes fulltime wethouders en 140.000 inwoners. Drie wethouders in Bunschoten is gezien de grootte een beetje overtrokken." Bloemendaal liet op voorhand weten het amendement van Betaalbaar Bunschoten en de motie van de PPS te zullen steunen. Rita van de Groep van de CAP zei enerzijds met gemengde gevoelens tegen het initiatiefvoorstel van de ChristenUnie aan te kijken en aan de andere kant blijdschap te hebben dat de oude situatie weer wordt hersteld. „Op 27 maart 2003 was onze fractie uitermate teleurgesteld. Dat de situatie wordt hersteld is vele malen beter voor de toekomst van onze burgers." Voor het amendement van Betaalbaar Bunschoten had Rita van de Groep mede in het licht van de toekomstige werkdruk van de wethouders geen oren. De motie van de PPS noemde de CAP-fracdevoorzitter bijzonder constructief. Wel wilde ze daarbij in het licht van de gekozen burgemeester in 2006, waardoor er in het college een andere taakverdeling ontstaat graag de mening van het college horen. Bovendien wees Rita van de Groep erop dat de nieuwe wethouder ook nog ingewerkt moet worden.
Elly de Graaf zei dat de CDA-fractie verheugd is over het initiatiefvoorstel van de ChristenUnie om de coalitie te herstellen. „We zien er naar uit dat alles weer in evenwicht komt en een breder draagvlak, zodat we gezamenlijk goed werk kunnen doen voor de burgers van Bunschoten-Spakenburg."
De indiener van het initiatiefvoorstel, Willem Heinen, noemde de reactie van de VVD jammer maar volstrekt duidelijk. „De motie van de PPS spreekt ons aan. De sleutelrol lag inderdaad bij ons. Er is best wat gebeurd. We hebben steeds gesproken over een goede personele invulling voor
het (derde) wethouderschap. Je spreekt daarbij over mensen en gevoelens. Achteraf is het goed geweest om die gevoelens te verwerken. Dat is ook in het belang van de burgers. Daarna is constructief over de invulling van de derde wethouder gesproken. Soms een stap terug, daarna drie vooruit. Het CDA hoort als tweede partij in het college. Ik hoop dat ons initiatiefvoorstel het zal halen."
Onwaarheden
Daarna haalde Heinen fel uit naar Arend Pruijs. Hij ging daarbij in op de jongste nieuwsbrief van Betaalbaar Bunschoten. Daarin wordt gesteld dat burgemeester Groen lid is van het plaatselijke bestuur van de ChristenUnie. „Dit is niet waar en berichtgeving met een nare bijsmaak. Dit soort berichten lees ik meer." Waarop Pruijs laconiek antwoordde: „Het kan zijn dat Groen in het landelijk bestuur zit. Het is een vergissing waar ik niet al te zwaar aan til." Heinen riep Pruijs op te beloven in nieuwsbrieven niet na te trappen. „Anders gaan we anders om met uw inbreng in de raad." Pruijs weer: „Niemand legt mij enige verplichtingen op."
Heinen probeerde daarna met argumenten het amendement van Betaalbaar Bunschoten te weerleggen. „Het afgelopen jaar is door het college op de winkel gepast. Je kunt ook zeggen: er zijn geen ongelukken gebeurd. Het is maar met welk gezichtsveld je er tegen aankijkt. De situatie dat de burgemeester een gevoelige portefeuille beheerde, was een noodsituatie."
Over de motie van de PPS merkte Heinen op dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten duidelijk regels kent en 3,2 wethouders voor de gemeente Bunschoten volstrekt legitiem is.
Na een schorsing voor overleg van de wethouders probeerde Groen Rita van de Groep duidelijk te maken dat een onderzoekje gedurende drie maanden in 2000 had duidelijk gemaakt dat toen alle drie de wethouders per week meer dan veertig uur werkzaamheden hadden verricht. „De werkzaamheden en de ambities zijn in 2004 niet minder geworden. De werkdruk lijkt alleen maar toe te nemen. De raad hoeft zich geen zorgen te maken dat wethouders niet voldoende uren maken voor de gemeente."
In de tweede sprekersronde riep Peter van Asselt alle fracties op voor zijn motie te stemmen. „Die is noodzakelijk ook richting de burgers." Arend Pruijs stelde dat de PPS-motie zorgvuldigheid vereist en geen genoegen te zullen nemen met steekwoorden. „Anders blijven we in de marge rommelen." Waarop Van Asselt richting Pruijs sneerde: „Als je een extern bureau met de wethouders wil laten meelopen, mag je zelf met een voorstel komen."
De PPS'er aan het adres van de ChristenUnie: „Ik weet niet wat er zich achter de coulissen heeft afgespeeld. Er zit een vorm van betutteling in als gesproken wordt van een goede personele invulling. Zitten daar andere persoonlijke redenen achter?"
Arend Pruijs herinnerde de ChristenUnie er aan dat eerder de toenmalige CDA-kandidaat aan een bepaalde beoordeling werd onderworpen. „Heeft men destijds An van Rijkeren uitgenodigd dat te willen beantwoorden? Ik heb moeite met de houding van de CU/CDA. Eerder werd een vrouw te licht bevonden."
Hierover ontstak CDA-fractievoorzitter Elly de Graaf in toom. Zij tot Pruijs: „U haalt oude koeien uit de sloot." Waarop Groen partijen op het volgende wees. „Je ontkomt er in het politieke proces niet aan ambtsdragers te beoordelen. Dat dient wel ordentelijk te gebeuren. Je kunt iets niet afdoen met: 'dat is verleden tijd'. Wel riep de voorzitter Pruijs op niet onnodig te wrijven. De fractievoorzitter van Betaalbaar Bunschoten daarop: „Ik zal dat proberen." Hij wilde weten waarom de ChristenUnie nu wel de kandidaat van het CDA accepteert en de vorige keer niet. „Is dat nederige hoffelijkheid?" Hier nam Elly de Graaf van het CDA het voor de ChristenUnie op: „Op een gegeven moment ga je weer op vrijerspad. Dan ontstaat er een huwelijk." Pruijs informeerde naar de rol van het CDA binnen de coalitie. „Ik heb het gevoel van misschien een aanhangwagen." Elly de Graaf daarop: „Soms heb je aanhangwagens nodig."
Arend Pruijs sprak daarna van een complottheorie rondom de hele gang van zaken met betrekking tot de derde wethouder. Waarna Rita van de Groep uithaalde richting Pruijs. „We moeten ons realiseren dat sommige mensen niet overtuigd willen worden." Pruijs tot de CAP-fractievoorzitter: „De functie van wethouder is anders dan een tijdschrijver bij Polynorm. Je kunt duidelijk zien uit welke achtergrond je komt." Groen sussend: „In de hitte van het debat moeten persoonlijke elementen achterwege blijven en niet leiden tot emoties. Rita van de Groep weer: „Ik ben er enorm trots op een arbeidersachtergrond te hebben. Daar zal ik me nooit voor schamen." Waarop Peter van Asselt Rita van de Groep opriep zich niet de wet te laten voorschrijven door twee weerbarstige raadsleden (Pruijs en Koops). Pruijs zei moeite te hebben met het woord weerbarstig en vond hier Groen aan zijn zijde: „Dat is te persoonlijk."
Willem Heinen antwoordde nog dat op dezelfde wijze naar de huidige kandidaat-wethouder is gekeken als de vorige. Pruijs: „Heeft u Nagel dezelfde vragen gesteld?" Heinen noemde het niet wijs daarop in te gaan. „U wilt daar niet op antwoorden", concludeerde Pruijs en verweet de ChristenUnie duistere praktijken. Groen: „Dit gaat te ver en tast de sfeer in onze raad aan." Pruijs weer: „Wij zijn voor helderheid en de dingen transparant te brengen." Waarna Willem Heinen uitlegde hoe de coalitie weer bij elkaar is gekomen. „Op een goed moment is Gert Berendse opgestaan. Na persoonlijke, gezamenlijke, inhoudelijke en daarna portefeuillegesprekken krijg je de situatie dat je door één deur verder kunt. Je gaat uit van onderhandelingsfatsoen. Er speelden geen persoonlijke dingen. En er is gehandeld op basis van gelijkheid. Het is gelukt om bij elkaar te komen. De rol van het CDA was volwaardig en geen bijwagenrol."
Hierna was het de hoogste tijd voor de besluitvorming. Peter van Asselt constateerde dat hij geen steun kreeg voor zijn motie en trok deze in. „Ik heb van mijn vader geleerd niet aan een dood paard te trekken." Vervolgens kwam het amendement van Betaalbaar Bunschoten in stemming. Het werd met veertien tegen drie stemmen voor verworpen. Het initiatiefvoorstel van de ChristenUnie werd met dezelfde stemverhouding aangenomen. Tegen stemden de fractie van de
VVD en Betaalbaar Bunschoten.
28 mei 2004
Bron: Nieuwsblad De Bunschoter
Coalitie ChristenUnie-CDA-CAP wordt hersteld
De drie collegepartijen van de gemeente Bunschoten hebben overeenstemming bereikt over het herstel van de coalitie. Dit houdt in dat de raad wordt voorgesteld de derde wethoudersplaats opnieuw in te stellen. Mr. M. Nagel (CDA) is de kandidaat-wethouder. De partijen zijn het ook eens over de portefeuilleverdeling binnen het nieuwe college van burgemeester en wethouders.
Constructief overleg
Dit zijn de resultaten van frequent overleg tussen de raadsfracties, de (beoogde) wethouders en de burgemeester van de gemeente Bunschoten. Alle betrokkenen zijn verheugd dat hiermee een einde komt aan de periode dat het CDA niet vertegenwoordigd was in het dagelijks bestuur van de gemeente.
Derde wethouder
De ChristenUnie heeft inmiddels een initiatiefvoorstel bij de raad ingediend om per 1 juli 2004 over te gaan tot het opnieuw instellen van de derde wethoudersplaats. Dit voorstel is geagendeerd voor de raadsvergadering van 27 mei.
Voordracht mr. M. Nagel
Het CDA zal in de raadsvergadering van 1 juli a.s. mr. M. (Menno) Nagel voordragen als haar kandidaat-wethouder. Nagel is momenteel nog voorzitter van de plaatselijke afdeling van het CDA. Hij was eerder raadslid in de gemeente Bunschoten en vervolgens lid van Provinciale Staten van Utrecht.
Portefeuilleverdeling
Na overleg met de burgemeester en met instemming van de fracties hebben de wethouders M. van de Groep (ChristenUnie) en W. Huijgen (CAP) met Nagel overeenstemming bereikt over de voorgenomen portefeuilleverdeling. Deze gaat hierbij. Het verschil met de portefeuilleverdeling tijdens de periode van oud-wethouder Van de Mheen (CDA) is dat Nagel de portefeuille Verkeer en vervoer van wethouder Van de Groep overneemt, terwijl deze verantwoordelijk wordt voor Personeel en Organisatie en tot 1-1-2005 Openbaar onderwijs onder zijn hoede houdt.
Voorgenomen Portefeuilleverdeling 2004-2006* (cursief gedrukt: wijzigingen t.o.v. 2002)
Burgemeester Groen
Algemeen bestuur
Openbare orde, brandweer, openbare veiligheid, uitvoering APV, rampenbestrijding (incl. GHOR), integraal veiligheidsbeleid; bestuurlijke coördinatie, coördinatie gewest Eemland; burgerjaarverslag.
Communicatie
Voorlichting, mediabeleid, informatievoorziening, informatie- en communicatietechnologie en -toepassingen.
Publiekszaken
Verkiezingen, gemeentelijke basisadministratie, burgerlijke stand, reisdocumenten en rijbewijzen; naturalisatie, begraafbeleid. Economische zaken Bedrijfscontacten, middenstandsoverleg, markt.
Wethouder Van de Groep (1e loco burgemeester)
Welzijn
Welzijnsbeleid, welzijnsubsidies, ouderenbeleid, jeugd- en gezinsbeleid, kinderopvang en peuterspeelzaalwerk, sociaal-cultureel werk, vrijwilligersbeleid, lokale omroep.
Cultuur
Cultuurhistorie, monumenten, historisch aanzien, kunst- en cultuurbeleid, historisch archief.
Sport en recreatie
Sportbeleid, recreatieve voorzieningen, havens, toerisme
Openbare werken
Wegen, paden en openbare terreinen, veerpont, verlichting, kabel, groenvoorzieningen, begraafplaatsen, speelvoorzieningen, waterbeleid, vijvers, watergangen en riolering.
Openbaar onderwijs (tot overdracht bevoegd gezag per 1-1-2005)
Personeel en organisatie
Personeelsbeleid, organisatieontwikkeling, overleg vakbonden, interne zaken en archief.
Wethouder Nagel (2e loco-burgemeester)
Onderwijs
Onderwijsbeleid, huisvesting scholen, leerlingenvervoer, gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid, onderwijsbegeleiding, leerplicht, volwasseneneducatie en bibliotheekwerk.
Sociale zaken en Zorg
Bijstandsverlening- en verhaalsbeleid, minimabeleid, werkgelegenheid, gehandicaptenbeleid, sociale werkvoorziening, maatschappelijke zorg en vluchtelingenwerk.
Volksgezondheid
Volksgezondheidsbeleid, verslavingszorg en GGD.
Volkshuisvesting
Woningbouw- en doorstromingsbeleid, woonruimteverordening, woonruimteverdeling. Verkeer en vervoer Verkeersveiligheidsbeleid, verkeersmaatregelen, openbaar vervoer en regiotaxi.
Wethouder Huijgen (3e loco-burgemeester)
Ruimtelijke ordening
Structuur- en bestemmingsplannen, streekplannen, landinrichting, stads- en dorpsvernieuwing, grondzaken.
Bouwzaken
Bouwvergunningen, bouwtoezicht, welstand, bouwkundig werk;
Milieu
Milieubeleid, uitvoering wet Milieubeheer en wet Chemische afvalstoffen, huisvuil- en afvalstoffenbeleid.
Financiën
Meerjarenbeleidplan, begrotingen en rekening, bestuursrapportages, planning en control, grondexploitatie, verzekeringen, belastingen.
* De portefeuilleverdeling wordt in de eerste vergadering van het college van B en W na de benoeming van M. Nagel door de raad als wethouder, geagendeerd en vastgesteld.
27 mei 2004
Bron: Gemeente Bunschoten
Per 1 juli derde wethouder
De fractie van de ChristenUnie komt in de mei-raad met een initiatiefvoorstel om over te gaan tot het instellen van een derde wethouderspost. Deze post zal worden bezet door mr. Menno van Nagel van het CDA. Als de raad akkoord gaat, wordt Nagel per 1 juli de definitieve opvolger van Albert van de Mheen.
In het voorstel gaat CU-fractievoorzitter Willem Heinen terug naar de raadsvergadering van 27 maart 2003, toen door het terugtreden van Albert van de Mheen is besloten te volstaan met twee wethouders. De beoogde kandidaat van het CDA, An van Pijkeren, viel toen buiten de boot. Tijdens de behandeling van dit onderwerp is door de CU-fractie aangegeven dat het terugbrengen van het aantal wethouders van drie naar twee tijdelijk is. Ook van de zijde van het college werd aangegeven dat dit geen eindsituatie dient te zijn. Willem Heinen stelt dat de CU na rijp beraad met het initiatiefvoorstel komt om over te gaan tot het instellen van een derde wethouderspost. Als argumenten voert hij aan: Er is overeenstemming tussen de drie collegepartijen in de gemeenteraad. ,,De afgelopen periode is er frequent overleg geweest tussen ChristenUnie, CDA en CAP. Dit heeft tot overeenstemming geleid over het opnieuw instellen van een derde wethouder en de personele invulling daarvan.”
Heinen brengt in herinnering dat de beginsituatie van deze raadsperiode wordt hersteld. ,, De raad besloot na de verkiezingen van 2002 drie wethouders aan te stellen. Argumenten hiervoor waren een breed bestuurlijk en politiek draagvlak ven de veelomvattende werkzaamheden van de wethouders. Het herstel van de coalitie vinden wij in het belang van de gemeente Bunschoten.” Heinen wijst er op dat aanvaarding van het voorstel geen financiële consequenties heeft omdat de kosten van een derde wethouder in de begroting zijn opgenomen.
26 mei 2004
Bron: Nieuwsblad de Bunschoter
Fractie ChristenUnie dient initiatief voorstel in voor benoeming derde wethouder
De fractie van de ChristenUnie heeft een initiatief voorstel ingediend om per 1 juli 2004 een derde wethouder aan te stellen.
De gemeenteraad besloot na de verkiezingen van 2002 drie wethouders aan te stellen. Argumenten hiervoor waren een breed bestuurlijk en politiek draagvlak en de veelomvattende werkzaamheden van de wethouders. In de raadsvergadering van 27 maart 2003 werd echter besloten om tijdelijk te volstaan met twee wethouders. De afgelopen periode is er een aantal keer overleg geweest tussen de ChristenUnie, het CDA en de CAP. Dit heeft tot overeenstemming geleid over het opnieuw instellen van een derde wethouder en de personele invulling daarvan. Het initiatief voorstel wordt behandeld in de raadsvergadering van donderdag 27 mei 2004. De raadsvergadering begint om 19.30 uur in het gemeentehuis.
25 mei 2004
Bron: Gemeente Bunschoten
Reacties op 'Verzamelde berichten rond de 3e wethouder'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.