Voor de (d)raad van vrijdag 17 oktober door Rindert Huisman.

09-rindert-huisman.jpgdonderdag 23 oktober 2008 13:54

In deze draad gaat Rindert Huisman nader in op de eventuele nieuwbouw in de Kortelanden en op de komende Waterschapsverkiezingen.

Voor de (d)raad

 

De laatste periode hebben onderwerpen als Oostmaat en Nieuwe Schans de raadsagenda en ook de berichtgeving in dit blad bepaald. Over deze onderwerpen zal ongetwijfeld nog niet het laatste zijn gezegd, maar de realiteit gebied om ook naar andere onderwerpen te kijken.

Woningbouw Kortelanden en de waterschapsverkiezingen zijn zo een paar van die onderwerpen.

 

Kortelanden

 

Bij de start van deze raadsperiode in 2006 is er gesproken over de Kortelanden. Woningbouw in Rengerswetering zou nog een poos op zich laten wachten omdat eerst gronden aangekocht moesten worden. De grond in de Kortelanden  was al grotendeels in het bezit van de gemeente en kwam op deze manier eerder in beeld voor woningbouw. Woningbouw was hier toegestaan door Provinciale Staten door goedkeuring van het streekplan. Echter wel gebonden aan bepaalde regels voor wat betreft het volume. Ook moest er voldoende doorkijk zijn naar het omliggende polderlandschap. In januari 2007 heeft de raad een krediet beschikbaar gesteld ten behoeve van diverse aktiviteiten en onderzoeken zoals die in een plan van aanpak waren vastgelegd. In de commissie ruimte zijn een aantal scenario’s aangeboden waarvan scenario 3 door het college is uitgewerkt waarna de commissie Ruimte positief heeft geadviseerd. Kortom: woningbouw op de Kortelanden moest voorgaan op woningbouw in Rengerswetering. Tot zover de voorgeschiedenis. Tijdens de behandeling van het raadsvoorstel Oostmaat stelden CAP en CDA dat er meer in de Kortelanden moest worden gebouwd. Door een uitruil zou het appartementencomplex aan de Oostmaat lager kunnen worden. De wethouder moest maar overleggen met de provincie of er geen uitbreiding van het bouwvolume op Kortelanden kon komen. De burgemeester had tijdens de discussie over de Ootmaat al duidelijk aangegeven dat er geen ruimte zat bij de Provincie. De wethouder heeft contakt gehad met de provincie en heeft nu in de commissie Ruimte klip en klaar aangegeven dat er geen verandering zit in de plannen van de provincie. Er mag dus niet meer gebouwd worden dan in het scenario omschreven. Hoe nu verder. De exploitatie van het geheel staat of valt met het aantal woningen dat buitendijks zal worden gebouwd. In de planvorming is dat aantal 30.  In de commissie Ruimte is al gebleken dat daarover, op dit moment, geen politieke overeenstemming is. De Christenunie fractie heeft ook kennis genomen, dat voor het einde van dit jaar de eerste tekenen van aktiviteiten in Rengerswetering zullen gaan aanvangen en dat in het voorjaar van 2009 een begin zal worden gemaakt met het bouwrijp maken. Daarna zal de wens om vooraf in Kortelanden te gaan bouwen, niet realiseerbaar zijn. Tevens vermoed de ChristenUnie dat bij verandering van de plannen, n.l. het aantal buitendijks te bouwen woningen zal leiden tot hogere exploitatiekosten wat zijn weerslag zal hebben op de woningprijzen. Onze fractie denkt hardop na de verdere planvorming Kortelanden uit te stellen en voorrang te geven aan de bouw in Rengerswetering. Ook overweegt onze fractie bij de begrotingsbehandeling hierop terug te komen.

 

Waterschapsverkiezingen

 

In november worden er weer verkiezingen gehouden. Voor de president van Amerika inderdaad, maar ook voor de waterschappen in Nederland. Op de eerste hebben wij geen invloed, op de tweede wel. En niet onbelangrijk, want de waterschappen moeten ervoor zorgen dat tegen aanvaardbare kosten de dijken op veilige hoogte worden gehouden, het afvalwater wordt gezuiverd en dat we allemaal droge voeten houden. Nederland telt op het ogenblik 26 waterschappen die worden bestuurd door een algemeen en een dagelijks bestuur. Tussen 13 en 25 november kan iedere volwassen burger een schriftelijke stem uitbrengen op een kandidaat voor het algemeen bestuur. Voor ons in Bunschoten gaat het om de verkiezing van het algemeen bestuur van het waterschap Vallei en Eem. Als we de informatie goed begrijpen zijn deze verkiezingen anders dan de vorige. Deze keer is het voor het eerst dat lijsten van belangengroeperingen mee mogen doen. Personen hebben zich gebundeld op lijsten met programma’s. Volgens de site van Vallei en Eem doen er daar 3 algemene partijen mee en 5 politieke. Even doorgelinkt wie er op de lijsten staan en of er bekenden bij zijn. En ja hoor. Op twee lijsten staan Bunschotern-Spakenburgers. Jef Landman, inderdaad ons oud-raadslid, is trekker van de ChristenUnie lijst. Verder op de CDA lijst nog een drietal uit onze gemeente.Inhoudelijk presenteert de ChristenUnie zich als een duidelijk christelijk sociale partij. In hun programma “Water, goed voor elkaar”, lees ik hun kijk op de waterschappen: Waterschappen zijn dienstbaar aan de samenleving en voeren een verstandig waterbeheer waarbij ze de kosten, baten en lasten rechtvaardig verdelen en leggen als goed rentmeester verantwoording af over het gevoerde beheer. Als speerpunten lees ik nog: Blijvende aandacht voor de veiligheid van de dijken, kennis delen met arme landen, gebruik van groene stroom en opwekking van energie (biogas), toepassen van nieuwe technieken en waterbeheer met een brede kijk, dus ook aandacht voor landschap, natuur, cultuurhistorie, en recreatief medegebruik. Ik denk dat ik best een verantwoorde stemkan uitbrengen. U ook?

 

Rindert Huisman

Raadslid ChristenUnie

« Terug

Reacties op 'Voor de (d)raad van vrijdag 17 oktober door Rindert Huisman.'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.