Voorbereidingen voor een nieuwe coalitie in Bunschoten
Dinsdagavond zijn de vertegenwoordigers van alle politieke partijen bij elkaar gekomen op uitnodiging van de ChristenUnie om te spreken over de ontstane politieke situatie. Namens de ChristenUnie waren Bert Koops en Alma Broekmaat hierbij aanwezig.
Het gesprek werd met instemming van alle partijen voorgezeten door Alma Broekmaat als fractievoorzitter van de grootste partij. Ook Esther Hoogstraten, griffier van de gemeente Bunschoten was aanwezig om een verslag te maken.
Bij de start van de bijeenkomst werd gevraagd aan alle partijen om een duiding te geven van de politieke situatie en te starten met de oppositiepartijen. Vooraf werd door de SGP gevraagd om een
toelichting van de VVD en de ChristenUnie op de ontstane breuk. Beide partijen gaven hun weergave van de gebeurtenissen en sloten aan bij de verklaringen zoals ze die beiden gegeven hadden. Voorbeelden van dossiers of situaties waarover onenigheid zou zijn werden niet genoemd.
Vervolgens gaven alle partijen hun visie over de ontstane situatie en de oplossing daarvan. Alle oppositiepartijen gaven aan beschikbaar te zijn voor coalitievorming nu de samenwerking tussen ChristenUnie en VVD verbroken is. Ze waren zeer eensgezind door aan te geven dat ze allen een
eerste voorkeur hadden om een samenwerking te onderzoeken van VVD, CDA, SGP en CAP. De VVD sloot zich hierbij aan.
De ChristenUnie gaf op haar beurt aan dat een brede en stabiele coalitie nodig is gezien de situatie. Dat betekent een coalitie van meer dan twee partijen. Zoals altijd wil de ChristenUnie haar verantwoordelijkheid nemen en met de andere partijen in gesprek gaan om te kijken of er een
nieuwe coalitie gevormd kan worden. Daarnaast pleitten we voor een transparant proces wat zou starten met een informatiefase, geleid
door een informateur. Door met alle partijen te spreken en daar een verslag van te maken zou de raad dat in een debat kunnen bespreken. Vervolgens zou de formatiefase kunnen starten. De ChristenUnie stelde voor om geen informateur te kiezen van ChristenUnie- of VVD-huize maar juist van een andere partijkleur, bij voorkeur CDA of SGP.
De overige partijen gaven aan dit overbodig te vinden aangezien nu al duidelijk werd dat de voorkeur er lag om als vier partijen samen verder te kijken. Wat hen betreft was de informatiefase hiermee afgehandeld en kon de ChristenUnie van tafel vertrekken. Navraag van de ChristenUnie leerde dat de ChristenUnie niet uitgesloten werd, maar niet de eerste voorkeur had van de overige partijen.
Daarop heeft Alma de vergadering afgesloten en iedereen bedankt voor de inbreng. Bij de sluiting werd afgesproken dat Alma het resultaat van de bespreking zou delen in de pers: VVD, CDA, SGP en CAP onderzoeken de mogelijkheid om samen een coalitie te vormen.
Na het vertrek van de ChristenUnie vervolgden de overige partijen de bespreking.
De ChristenUnie wacht de resultaten van de besprekingen af.