Flexibiliteit in wonen

reng2.jpg
Gerine Hartog
Door Gerine Hartog op 5 april 2024 om 16:42

Flexibiliteit in wonen

Onderstaande bijdrage werd geplaatst in de rubriek 'Voor de (d)raad' in de Bunschoter

We horen van steeds meer situaties waarin starters bij hun ouders moeten blijven wonen of alleenstaanden die geen huis kunnen kopen omdat de prijzen te hoog zijn. Ook blijft de wachttijd voor sociale huurwoningen hoog. Hier moeten we iets aan doen.

We moeten zoveel mogelijk huizen bouwen, maar diverse projecten die opgestart worden lijken niet van de grond te komen, zoals bijvoorbeeld het terrein van Van Amerongen, Eemdijk-oost de van Amerongen school en zo zijn er nog een aantal. We moeten dus ook kijken naar alternatieven, al zouden we liever gewoon meer vaste sociale huurwoningen, senioren en starterswoningen willen bouwen. 

Als ChristenUnie zien we dat dit veel te weinig woningen oplevert en dat dit op korte termijn niet zal veranderen. Dit betekent dat we breder en met flexibiliteit moeten kijken en dat het onze taak is om te onderzoeken wat dan wel tot de mogelijkheden behoort om op een kortere termijn meer woningen te kunnen realiseren.

Flexwonen biedt de mogelijkheid om in te spelen op de vraag naar woningen, zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van de bouw van permanente woningen. Door kortere juridische procedures en omdat de woningen grotendeels in de fabriek worden gebouwd, kan de woningvoorraad sneller worden uitgebreid met tijdelijke en flexibele woningen. Daarmee kunnen op korte termijn meer woningen aangeboden worden.

De ChristenUnie wil daarnaast het ombouwen van kantoorgebouwen en leegstaande winkels naar woningen stimuleren.

Naast het bouwen is de doorstroom belangrijk. Als inwoners kleiner of gelijkvloers willen gaan wonen omdat zij op leeftijd komen, en zij kunnen doorstromen naar een kleinere woning, laten zij een grotere woning achter. Deze verhuisbeweging kan een doorstroming opleveren van wel drie verhuisbewegingen. Want de woning die de mensen op leeftijd achterlaten, kan gekocht of gehuurd worden door een gezin wat op zoek is naar een grotere woning. Dat gezin kan doorstromen, maar laat ook weer een woning achter. Zo komt er uiteindelijk ook een starterswoning vrij en hebben drie misschien wel vier gezinnen een beter passende woning. Het is dus belangrijk dat je voor de juiste doelgroep bouwt. 

Het contact met inwoners vinden wij belangrijk, daarom hebben wij een aantal weken geleden een inspiratieavond over wonen georganiseerd. Op deze avond hebben inwoners hun zorgen, ervaringen en ideeën kunnen delen. Zo kwam duidelijk naar voren dat de behoefte aan seniorenwoningen erg groot is. Dit bleek ook uit onderzoek. Daarnaast zijn er de komende jaren meer woningen nodig waarin ook zorg geboden kan worden, aangezien mensen op leeftijd veel langer thuis wonen. Deze avond leverde ons dus waardevolle input op! Het contact is belangrijk, wij willen niet alleen voor de inwoners aan het werk zijn maar juist ook met de inwoners samen. In de toekomst zullen we meer van deze avonden met verschillende onderwerpen organiseren en we hopen u daar een keer te ontmoeten.



Labels: , ,