Voorstel extra autoverbinding eiland 3 en 4 Rengerswetering

reng2.jpg
Peter Nagel
Door Peter Nagel op 4 november 2023 om 14:22

Voorstel extra autoverbinding eiland 3 en 4 Rengerswetering

Dat er maar één auto-ontsluiting voor de eerste 3 eilanden aanwezig is wordt over het algemeen als niet ideaal ervaren, om het maar zacht uit te drukken.  Ook de raad heeft dit al in een eerder stadium erkent en erop aangedrongen bij de volgende eilanden minimaal 2 ontsluitingen voor de auto's aan te leggen.

In ons verkiezingprogramma hebben wij het volgende opgenomen:

De ontsluiting van de eilanden 1,2, en3 van Rengerswetering wordt verbeterd. Er komt een doseerlicht bij de rotonde Nijkerkerweg en er wordt een plateau aangelegd bij de ontsluiting van de eilanden zodat in twee keer de weg overgestoken kan worden. Als dit te weinig verbetering oplevert wordt er een extra verbinding gecreëerd. 

Ook in het coalitie akkoord komt de ontsluiting van Rengerswetering aan de orde. Waar o.a. staat: het onderzoek en de realisatie van de capaciteitsuitbreiding van de Kampen, wordt in de tijd naar voren gehaald zodat de ontsluiting van de eilanden 1, 2 en 3 verbetert.

Het doseerlicht en het plateau zijn er nog niet, dus voorlopig afwachten maar zou je kunnen denken.

Echter, er is ons steeds voorgehouden dat een auto-ontsluiting van eiland 3 naar eiland 4 niet mogelijk zou zijn i.v.m. de aanwezige ruimte. Naar de mening van de ChristenUnie is deze ruimte er wel.  Als we het zouden willen, zouden we daar een auto-ontsluiting kunnen maken. Nu de definitieve afwerking nog niet heeft plaatsgevonden is het goed om hier nog eens goed naar te kijken. Want het heeft een aantal voordelen:

  1. Er is een tweede ontsluiting voor auto's waarbij we tegemoet komen aan de bewoners die deze tweede ontsluiting missen, waardoor ze gevoelsmatig regelmatig vertraging oplopen.
  2.  Voor eilanden 1t/m3 zijn de school en de winkel beter per auto bereikbaar. Dat vermindert de druk op de brug bij de Kampen.
  3. Bij calamiteiten bij de brug op de Kampen, zoals een ongeluk is er een mogelijkheid om de eilanden per auto te verlaten en in te komen. (dit leidt regelmatig tot opstoppingen)
  4. De weeffout  bij de ontsluiting van de eerste 3 eilanden kan hiermee worden opgeheven.

Daarom diende Peter Nagel namens de ChristenUnie en samen met de SGP een motie in om nog eens goed te onderzoeken of een auto ontsluiting is te realiseren.

De motie kreeg helaas geen steun vanuit de coalitiepartijen. Dat betekent dat een extra autoverbinding tussen eiland 3 en 4 van de Rengerswetering nu definitief van de baan is.

Labels: ,