Voor de (d)raad: Van Den Haag via Utrecht naar Bunschoten!

05-arend-koelewijn.jpgdinsdag 06 maart 2007 10:08

Deze rubriek is bedoeld om iets voor de draad te brengen. Gerelateerd aan de plaatselijke politiek en het reilen en zeilen van ons dorp.
Ik begin dit keer in Den Haag (nieuw kabinet) om via Utrecht (provinciale staten) in ons dorp terug te komen over de diverse mogelijkheden bij de toekomstige woningbouw.

ChristenUnie regeringspartij
Ons land heeft weer een missionair kabinet. Drie maanden na de verkiezingen van 22 november 2006 is op 22 februari j.l. een nieuw kabinet aangetreden. Een kabinet, waaraan voor het eerst in de geschiedenis de ChristenUnie deel van uit maakt. De voorlopers van de ChristenUnie, RPF en GPV hebben nooit aan een kabinet deelgenomen. En nu dit. Mede dank zij de verdubbeling van het aantal kamerzetels voor de ChristenUnie! Wat een zegen! Wie had kunnen denken dat een strategische stem op de ChristenUnie zou leiden tot kabinetsdeelname. In het verleden werd hier wel eens anders over gedacht. Toen leefde soms de gedachte dat een stem op de ChristenUnie niet veel te betekenen had. Gelukkig is hier nu aangetoond dat diegenen die op de ChristenUnie hebben gestemd het volle pond krijgen. En nu maar hopen dat de doelstellingen waar gemaakt gaan worden. Niet alleen hopen. Ik spreek dan ook de wens uit dat velen, zoals altijd, de regering in hun gebeden gedenken, want dat hebben deze mensen nodig.

Provinciale Staten verkiezingen
Na de verkiezingen van 22 november vorig jaar mogen wij opnieuw naar de stembus. Op 7 maart a.s. wordt door ons de nieuwe provinciale staten gekozen. Mijn stem is reeds bepaald. Dit keer zal ik stemmen op nummer 5 van lijst 6: Jef Landman, bekend in ons dorp door zijn lidmaatschap van onze gemeenteraad. Mijn maatje in de vorige raadsperiode. Daar bewaar ik goede herinneringen aan. Een betrouwbaar bestuurder. Dus gaat mijn stem gaat naar Jef, Onder de slogan: Voor normbesef, stem Jef. Doet u mee?
Nu zullen misschien sommige lezers zeggen, de provincie, wat doen ze daar eigenlijk. Ik merk er helmaal niets van. Ik blijf maar thuis. Ik vind dat absoluut niet belangrijk. Ik moet u toegeven dat wij te weinig lezen of horen van de provincie in de media. Doch dat wil niet zeggen dat daar geen belangrijke beslissingen worden genomen. Ook belangrijke beslissingen die ons dorp aangaan. Ik noem er enkele: ruimtelijke ordening, woningbouw, jeugd – en ouderenzorg, verkeer en vervoer, toezicht op de financiën van de gemeente. Het is wel degelijk van belang hoe het bestuur van de provincie er uit komt te zien.
Nog een argument om te gaan stemmen is, dat uw stem op 7 maart dubbel telt. De nieuw gekozen provinciale staten kiezen op hun beurt op 29 mei a.s de nieuwe Eerste Kamer. Ook dat is zeker in het belang voor het bestuur van ons land. Alle reden om op 7 maart uw stem te laten horen.

Woningbouw mogelijkheden
Bij het noemen van de beleidsterreinen van de provincie noemde ik u, ruimtelijke ordening en woningbouw. Als de provinciale staten het streekplan Utrecht op 13 december 2004 niet hadden goedgekeurd, dan was spreken over o.a. Rengerswetering nu zinloos geweest. Dan had Bunschoten op slot gezeten, wat nieuwbouw betreft en hadden veel van onze jonge mensen in de toekomst elders naar woonruimte moeten zoeken. Dat was de aanhef van mijn vorige draad: Niemand het dorp uit, volstrekt zinloos geweest. Nu komen er kansen om dat waar te gaan maken.
Ik beperk mij tot het bouwen in Rengerswetering. Wat gaan wij daar bouwen? Duur, goedkoop? Een mix van alles? Gaan wij starterswoningen bouwen en hoeveel? Gaan wij bouwen wij met startersubsidies? En waar zijn die starterswoningen pakweg tien jaar later? Of zijn nog andere mogelijkheden? In het beleidsplan Wonen dat vorig jaar door de gemeenteraad is vastgesteld, zijn in een bijlage acht mogelijkheden opgesomd.
Als al deze mogelijkheden hier behandeld zouden worden,dan zou dit verhaal veel te lang worden. Één hele interessante wil ik hier nader toelichten, n.l. Maatschappelijk Gebonden Eigendom. Wat houdt dat in? Hoe werkt dat?

Als u een maatschappelijk gebonden woning koopt, dan betekent dit dat u een woning koopt ver beneden de marktwaarde van die woning. U mag de woning net zo lang bewonen als u wilt. Aan het eind van de bewoningsperiode dient u de woning te koop aan te bieden aan de woningstichting die in het koopcontract vermeld staat. Die woningstichting heeft de plicht de woning van u te kopen. U krijgt voor de woning hetzelfde bedrag als waarvoor u deze hebt gekocht. Is de marktwaarde in de periode dat u de woning bewoond heeft, veranderd, dan wordt het verschil in marktwaarden gedeeld tussen u en de kopende woningstichting (zowel winst- als verliesdeling dus). De woningstichting kan daarna de woning aan een volgende gegadigde verkopen onder dezelfde voorwaarden. Zo kunnen we een sociale koopwoning blijven behouden voor de doelgroep. Dat is de kracht van deze regeling. De woningen blijven behouden voor een bepaalde doelgroep.

Naast deze genoemde mogelijkheid, moeten ook de andere mogelijkheden onderzocht worden. Wellicht is een combinatie van meerdere mogelijkheden wel het beste voor onze gemeente. Ook mogelijkheden om de doorstroming te bevorderen moeten worden bestudeerd. Van groot belang is het dat jonge mensen in ons dorp moeten kunnen blijven wonen. Daar moeten zeker mogelijkheden voor zijn.
Het motto blijft dus: Niemand het dorp uit.

Arend Koelewijn,
raadslid namens de ChristenUnie.

« Terug

Reacties op 'Voor de (d)raad: Van Den Haag via Utrecht naar Bunschoten!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.