De ChristenUnie en het plan Oostmaat/Zuyderzee.

dinsdag 16 februari 2010 10:07

In de Bunschoter van vrijdag 5 februari j.l. wordt de fractie van de ChristenUnie van meerdere kanten onder vuur genomen. Daarbij komt vooral naar voren dat de ChristenUnie de stekker uit het project Oostmaat zou hebben getrokken. Dat ze vanwege de verkiezingen geen beslissing durft te nemen. Ja, er wordt zelfs gesproken van een vooropgezet complot.

Wij als ChristenUnie zijn hier zeer verbaasd over. Want wat is er werkelijk aan de hand?

Het hele verhaal rond de Oostmaat is omstreeks tien jaar geleden begonnen, maar laten wij ons beperken tot de laatste jaar.

Na het uiteenvallen van Betaalbaar Bunschoten (BB) en de weigering van het CDA om haar verantwoordelijkheid te nemen, bleef alleen de mogelijkheid over voor een coalitie tussen de ChristenUnie en de CAP. Zij waren wel bereid om in een college zitting te nemen. In het coalitie akkoord, wat altijd een kwestie van geven en nemen is, zijn afspraken gemaakt over de bouw aan de Oostmaat. Daarin is o.a opgenomen een bouwhoogte van maximaal 15 meter.

Het gepresenteerde plan Zuyderzee voldoet aan deze afspraak en is voor de ChristenUnie dan ook de basis om dit dossier eindelijk tot een goed eind te brengen. Daaraan heeft de ChristenUnie zich verbonden met haar woord en met haar handtekening en dat schept verplichtingen.

Met enkele onderdelen van het plan Zuyderzee heeft de ChristenUnie grote moeite. Dit betreft de waterwoningen en de verkeers- en parkeerproblematiek. In de commissie van begin januari hebben we dit ook aangegeven. Dat aangeven had duidelijker gemoeten, dat geven wij ruiterlijk toe.

Op de fractievergadering van 25 januari bleek een deel van de fractie onoverkomelijke bezwaren te hebben tegen bovengenoemde zaken en zij konden daarom niet met dit voorstel instemmen. Toen ook nog bekend werd dat onze coalitiegenoot niet compleet was die avond, was er alles bij elkaar genomen, geen meerderheid meer in de raad en zou het plan Zuyderzee worden verworpen. Dat wilden wij voorkomen!

Dit zou namelijk tot een lange vertraging van het plan leiden, hetgeen wij onwenselijk vonden.

Daarom heeft de ChristenUnie fractie tussen 25 januari en de raadsvergadering van 28 januari koortsachtig overleg gevoerd met de CAP. Met de intentie het stuk van de agenda te halen en over de twee punten (waterwoningen en verkeer/parkeer problematiek ) binnen twee maanden of zo mogelijk korter, met een aanvullend of gewijzigd voorstel te komen, uitgaande van het plan Zuyderzee.

Aanvankelijk was er tussen de fractievoorzitters van de ChristenUnie en de CAP op donderdagmiddag een telefonische overeenstemming om het voorstel gezamenlijk van de agenda te halen. Echter aan het eind van de middag bleek die overeenstemming er weer niet te zijn.

Toen had onze fractie de keus uit:

  1. het plan behandelen met de waarschijnlijke zekerheid dat het door een meerderheid van de raadsleden zou worden verworpen.
  2. alleen een voorstel indienen om het van de agenda te halen en hopen op steun van anderen.

De ChristenUnie heeft voor het laatste gekozen en het voorstel is die avond van de agenda afgevoerd. Daarmee is niet de stekker uit het project Zuyderzee gehaald. Nee, er is tijd gewonnen en er is voorkomen dat het plan door de gemeenteraad verworpen zou worden. Uiteraard kunnen wij de teleurstelling bij de aanwezigen op de publieke tribune goed voorstellen en dat begrijpen wij ook. De reactie van de wethouder van de Groep begrijpen wij ook wel, maar ze reageerde meer als vertegenwoordiger van de CAP dan als lid van het college en dat betreuren wij.

Aangezien de ChristenUnie zo snel mogelijk een besluit op dit dossier wil, heeft haar fractievoorzitter het initiatief genomen om tot een oplossing te komen. Na intensief overleg met de CAP is een aangepast voorstel ingediend wat in de commissie van woensdag 10 februari is besproken. Met dit aangepaste voorstel willen wij onze afspraken nakomen. Met dit aangepaste voorstel kan de bestemmingplanprocedure weer worden opgestart. Tevens geven we duidelijkheid richting de belanghebbenden te weten: WSV de Eendracht, de omwonenden en de ontwikkelaar, en is er duidelijkheid voor de gemeente zelf. De handtekeningen kunnen worden gezet en het hele proces dat stil lag kan in werking worden gezet.

Maandagavond 15 februari heeft de gemeenteraad in meerderheid ingestemd met het aangepaste voorstel. Hiermee is een lange weg tot een einde gekomen. De verdere voorbereidingen kunnen ter hand worden genomen, zodat aan het eind van dit jaar de schop werkelijk de grond in kan.

Wij hopen dat door middel van deze informatie het duidelijk is geworden wat onze fractie heeft bewogen om deze weg te gaan. Wij zijn er van overtuigd dat een andere weg slechter  voor onze gemeenschap zou hebben uitgepakt.

 De fractie van de ChristenUnie.

« Terug

Reacties op 'De ChristenUnie en het plan Oostmaat/Zuyderzee.'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.