Kwaliteit zwemwater 'Kleine Zeetje'

baggerspecie_kleine_zeetje.pngmaandag 07 juni 2021

Door geblunder met vergunningen en een verkeerde keuze wat betreft het afvoeren van de bagger heeft het baggeren van het "Kleine zeetje" nog steeds niet plaatsgevonden.

De kwaliteit van het zwemwater zal hierdoor ook in 2021 mogelijk nog slechter zijn dan in 2020.

Hoe is dit zo gekomen? In 2019 heeft de gemeenteraad bij de behandeling van de begroting voor 2020 besloten het "Kleine Zeetje" uit te baggeren om de water kwaliteit te verbeteren. Het benodigde budget is hiervoor beschikbaar gesteld. Het nieuwe college van VVD,CDA,SGP en CAP zou volgens wethouder Peter van Asselt hier voortvarend mee aan de slag gaan.

In plaats van de bagger op een milieu verantwoorde wijze te laten verwerken, gaf het college toestemming de bagger op een veel voordeliger manier te storten op een stuk weiland aan de Fokjesweg. Terwijl de aannemer klaar stond om te beginnen kwam men er achter dat de vergunningen ontbraken. Tevens kwamen er  bezwaren van de omwonenden.  De omwonenden hebben al veel last van de vervuiling van de Westdijk en het afvoeren van de vervuilde Thermische Gereinigde Grond.

Het vee kan nog steeds niet uit de sloten drinken. De bagger, die veel fosfaat bevat, maakt dat probleem alleen maar erger. De bezwaren zijn mede door corona nog steeds niet afgerond omdat er geen fysieke behandeling van de bezwaren kan plaats vinden. Dit duurt zo lang dat het er niet naar uitziet dat er voor het zwemseizoen 2021 gebaggerd kan gaan worden.

Als ChristenUnie vinden wij het onverantwoord om de bagger te storten aan de Fokjesweg. Helaas hebben we tot op heden geen steun van de coalitiepartijen gekregen. Ook werd vorige week bekend dat er opnieuw koeien onder verdache omstandigheden gestorven zijn in dit gebied.

Conclusie: In plaats van voortvarend het baggeren ter hand nemen is door geblunder met vergunningen en een verkeerde keuze voor het verwerken van de bagger een jaar verloren gegaan. Het is belangrijk dat de kwaliteit van het zwemwater snelt verbetert en dat er geen mogelijk vervuilde grond in een kwetsbaar gebied gestort wordt.

Goedkoop duurt héél lang.

« Terug

Reacties op 'Kwaliteit zwemwater 'Kleine Zeetje''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.