Raad stelt Strategische Agenda Regio Amersfoort vast

regioamersfoort.pngwoensdag 29 januari 2020 21:03

De afgelopen periode is in de Regio Amersfoort gesproken over onderwerpen die we als regio de komende jaren gezamenlijk kunnen oppakken. We noemen dat de strategische agenda van de Regio Amersfoort. Diverse werkgroepen in de regio (met daarin allerlei belanghebbenden en geïnteresseerden, ook uit ons dorp) hebben hierover gedacht en gesproken en zijn met voorstellen gekomen. Die voorstellen worden nu door alle gemeenten in de regio besproken. Onze gemeenteraad heeft afgelopen donderdag (23/1) zijn goedkeuring gegeven aan de voorstellen en voorgesteld om nog één onderwerp toe te voegen

Ook de ChristenUnie was het eens met de voorstellen en met de toevoeging. Wij vinden het van belang dat wij als regio bepaalde zaken gezamenlijk oppakken. Dat scheelt veel tijd en geld, ten opzicht van alles zelf doen. Juist als je zelfstandig wil blijven moet je samenwerken. Bovendien kunnen we in samenwerkingsverbanden ook onze eigen toegevoegde waarde als gemeente laten zien. Wel is het belangrijk dat we als gemeenteraad het laatste woord houden. Dat is ook het uitgangspunt van de regionale samenwerking.

De onderwerpen die nu regionaal behandeld gaan worden zijn:

  • Woningbouw. De regio komt met ideeën en voorstellen om de benodigde groei van het aantal woningen in de regio op te vangen. Er is veel behoefte aan extra woningen door groei binnen de regio zelf, maar ook omdat er veel mensen uit de grote steden naar regio’s als de onze vertrekken.

  • Arbeidsmarkt. De regio gaat initiatieven en plannen uitwerken om het tekort aan personeel aan de ene kant te matchen met mensen die geen werk hebben aan de andere kant. Het is ook belangrijk om te voorkomen dat mensen langdurig onnodig aan de kant staan waardoor ze de aansluiting met de samenleving verliezen, met alle gevolgen van dien.

  • Energietransitie. De werkgroepen hebben veel ideeën bedacht. De meeste ideeën zijn meegegeven aan de Regionale Energiestrategie die momenteel door alle regio’s in Nederland wordt opgesteld. De overige ideeën worden nu verder onderzocht op haalbaarheid.

Veel werk aan de winkel dus voor de regio. Als ChristenUnie Bunschoten zullen we deze ontwikkelingen positief kritisch blijven volgen, en meedoen aan de uitwerking waar dat nodig is.

« Terug