Flexwoningen: pure noodzaak!

Flexwoningen afbeelding.png
Gerine Hartog
Door Gerine Hartog op 4 november 2023 om 14:12

Flexwoningen: pure noodzaak!

De woningnood is groot en we zien die alleen maar toenemen. We horen van steeds meer situaties waarin starters bij hun ouders blijven wonen of alleenstaanden die geen huis kunnen kopen omdat de prijzen te hoog zijn. Ook blijft de wachttijd voor sociale huurwoningen steeds verder oplopen, deze is inmiddels al ruim 8 jaar.

Als ChristenUnie willen we dat er zoveel mogelijk gebouwd wordt. Zo bouwen we flink in Rengerswetering, zijn er plannen voor huizen op Eemdijk en zijn er ook bouwplannen voor kleinere locaties in het dorp. Maar, het realiseren van woningen kost veel tijd en diverse projecten hebben veel vertraging opgelopen.

We zien dat al deze plannen te weinig woningen opleveren en dat het op korte termijn niet zal veranderen. Dat betekent dat we breder moeten kijken en dat het onze taak als lokale overheid is om te onderzoeken wat dan wel tot de mogelijkheden behoort om  op een kortere termijn meer woningen te kunnen realiseren.

Eén van de opties die de overheid biedt is om flexwoningen te realiseren. Dat zijn relatief kleine woningen die tijdelijk neergezet worden, voor maximaal 20 jaar. Het zijn echter prima woningen en een welkome oplossing voor bijv. starters die niet bij hun ouders weg kunnen omdat ze geen huis kunnen kopen of huren. De flexwoningen zijn te vergelijken met de tiny houses die in Bunschoten komen bij de Anne Frank (ook dat zijn tijdelijke en wat kleinere woningen). In diverse andere gemeenten zijn deze flexwoningen gerealiseerd, bijv. ook in Nijkerk en Amersfoort. Een voordeel hiervan is dat deze woningen veel sneller gerealiseerd kunnen worden. Er zijn kortere procedures om aan alle voorwaarden te voldoen. Ook heeft de overheid deze woningen op voorraad.

In de raad hebben we eerder gesproken over flexwoningen. Het college had een voorstel gemaakt om mee te doen met de landelijke regeling om 30 flexwoningen te realiseren en had ook al een locatie op het oog. Dit was onderdeel van een landelijke regeling. Omdat de locatie geheim moest blijven, de buurt wist immers nog van niets, is dit in een besloten vergadering op het gemeentehuis besproken. In die vergadering bleek dat een paar partijen wat bedenkingen hadden, met name vanwege de locatie, zo werd gezegd. Het hele plan is toen niet doorgegaan. De ChristenUnie vond het destijds goed dat het college het initiatief nam om te kijken of we flexwoningen konden realiseren en wilde ook breder kijken naar andere locaties. Daarbij hebben we aangegeven dat het heel belangrijk is om goed met de buurt in contact te zijn waar de flewoningen mogelijk zouden komen. Ook hadden we als voorwaarde dat de flexwoningen niet voor één doelgroep bestemd werden, maar dat de woningen toegewezen werden aan verschillende doelgroepen.

Helaas was met het gesprek in de commissie het onderwerp flexwoningen van tafel. Ook een latere motie die we indienden om alsnog mee te doen met de landelijke regeling kreeg geen steun.

De ChristenUnie heeft in de raadsvergadering van 2 november samen met de SGP de wethouder gevraagd om te onderzoeken welke locaties geschikt zouden zijn voor flexwoningen. In diezelfde vergadering werd op initiatief van het CDA de geheimhouding op het eerdere voorstel mbt de locatie van de 30 flexwoningen opgeheven.

Het opheffen van die geheimhouding leek ons een goede zaak, want dan konden we als partijen verder spreken over de mogelijkheden van flexwoningen en bleven we niet vastzitten aan de bezwaren mbt de voorgestelde locatie.

Tijdens de raadsvergadering werd echter goed duidelijk dat de voorgestelde locatie van de flexwoningen niet het probleem is. De huidige coalitiepartijen zijn gewoon tegen de komst van flexwoningen. Ze stemden tegen ons voorstel om te onderzoeken welke locaties nog meer geschikt zouden zijn. De coalitiepartijen houden de flexwoningen in ons dorp tegen.

Als ChristenUnie zagen we hierin een mooie kans om, naast het bouwen van reguliere woningen, te kijken naar andere woonvormen en op korte termijn extra woningen te realiseren. Deze kans wordt helaas niet gegrepen.

De ChristenUnie blijft komen met nieuwe voorstellen om nieuwe woonvormen te realiseren in Bunschoten. Wonen is een grondrecht en als overheid moeten we er alles aan doen om voldoende huizen beschikbaar te krijgen in Bunschoten.

 

Labels: ,