ChristenUnie brengt werkbezoek aan Waypoint
De ChristenUnie gaat regelmatig op werkbezoek bij plaatselijke bedrijven, vereniging en organisaties. Het afleggen van werkbezoek is één van de manieren waarop de fractie voeding probeert te houden met de samenleving. Een bezoek aan Waypoint stond al even op de planning. De fractie wilde graag horen hoe het de stichting vergaat nu zij een aantal jaar actief is in Bunschoten.
De fractie werd gastvrij ontvangen door Fred Nijenhuis, coördinator van Waypoint en Jan Jaap de Graaf, voorman van het houtbewerkingsbedrijf van Waypoint. Ook Joël Voordewind, de kersverse directeur van Tot Heil des Volks was aanwezig namens de stichting waar Waypoint onderdeel van is.
De afgelopen jaren heeft Waypoint duidelijk een toegevoegde waarde kunnen zijn voor Bunschoten, zo vertelt Fred Nijenhuis. De stichting is in het begin echt omarmd door het dorp. Ze kregen een pand, er was veel financiële steun en veel vrijwilligers zetten zich in voor de organisatie. Zo konden er honderden cliënten begeleid worden bij het loskomen van hun verslaving en wekelijks worden er gemiddeld 1 á 2 nieuwe hulpvragen gesteld. Niet alle hulpvragen kunnen alleen door Waypoint worden opgepakt. Fred geeft aan dat ze samenwerken met allerlei organisaties in Bunschoten. ‘We werken onder meer nauw samen met de Boei en het sociaal team in Bunschoten, want vaak is er naast verslavingsproblematiek meer aan de hand waarin we samen kunnen helpen om oplossingen te bieden en een omslag te maken. Je bent namelijk niet in je eentje verslaafd, maar je omgeving merkt hier ook de vele gevolgen van’.
Onmisbaar hierin is het vele werk wat door vrijwilligers gedaan wordt. Hun betrokkenheid en inzet bij Waypoint en de cliënten van Waypoint is goud waard! Zo worden de cliënten door Fred en Jan Jaap en de vrijwilligers begeleid in de werkplaats om te wennen aan het arbeidsproces met als doel zelf weer aan het werk te kunnen. En met succes: inmiddels zijn er zo’n 30 mensen begeleid naar een zelfstandige baan. Een geweldig resultaat!
Hierbij is het onderlinge contact ontzettend belangrijk. Vaak moeten cliënten heel wat drempels over om in contact te treden met Waypoint om hun verslaving onder ogen te zien. Het laagdrempelige onderlinge contact wat de medewerkers en vrijwilligers met hen hebben is hierin belangrijk. Waypoint wil een open huis zijn waar mensen binnen kunnen lopen voor een praatje, bemoediging of ondersteuning. Zo wordt de drempel om daadwerkelijk hulp te vragen kleiner.
De stichting geeft aan dat ze deels afhankelijk zijn van subsidies. Het zijn van een open huis, hier mensen voor beschikbaar hebben, staat onder druk vanwege de geringe subsidie en ondersteuning die ze krijgen.
De ChristenUnie is onder de indruk van de grote bijdrage die Waypoint levert voor Bunschoten. Het is niet altijd in geld uit te drukken wat het werk van Waypoint precies oplevert. Maar het feit dat er zoveel mensen door hen begeleid worden en dat ruim 30 personen uitgestroomd zijn naar een vaste baan laat zien hoe hard de stichting nodig is in Bunschoten.
Als afsluiting van het bezoek werd door de fractie een hart overhandigd om Waypoint een hart onder de riem te steken m.b.t. de financiële uitdagingen die er liggen en als dank voor het open gesprek. De ChristenUnie vindt het belangrijk dat er goed samengewerkt wordt om hulp bij verslaving te bieden en alcohol- en drugsmisbruik zoveel mogelijk te voorkomen. Daar kunnen we als gemeente best wat meer geld voor uittrekken.