Internationale Vrouwendag

alma_pro.jpg
Alma Broekmaat
Door Alma Broekmaat op 8 maart 2022 om 07:00

Internationale Vrouwendag

Een oproep van Alma Broekmaat aan alle vrouwen van Bunschoten

Op deze internationale vrouwendag, de dag waarop vrouwen centraal staan, doet onze lijsttrekker Alma Broekmaat een oproep aan alle vrouwen in Bunschoten. Bekijk hier de video met haar oproep of lees de tekst van haar oproep. 

Bloednerveus was ik toen ik 8 jaar geleden voor het eerst de raadszaal van Bunschoten binnen liep. Ik zag daar grote vergadertafel staan en er stonden allemaal mannen, voornamelijk mannen, achter in donkere pakken en die gaven elkaar een hand. Ik dacht: nou blijkbaar hoort dat zo en moet ik dat ook doen! En dus ik trok mijn jurk recht en ik checkte of ik geen ladder ik mijn panty had. Toen stapte ik op hen af en gaf hen een hand en begroette hen. Odertussen kon ik alleen maar denken: niet struikelen niet struikelen! Ik had namelijk iets te hoge hakken aan om comfortabel te kunnen lopen en vallen dat zou natuurlijk echt een probleem zijn. Maar gelukkig ging het goed en bereikte ik veilig mijn plek.

Toen begon de vergadering en ik keek mijn ogen uit wat er gebeurde. Blijkbaar waren er allemaal ongeschreven regels die niemand mij had verteld maar waar iedereen zich aan hield. Er werd bijvoorbeeld heel formeel gesproken en je moest altijd de voorzitter om het woord vragen en bedanken daarvoor. Allemaal regels die ik niet kende. Het viel me op dat een aantal mensen daar heel goed mee om konden gaan en zonder problemen het woord voerde en hun punt maakte. En ik kon alleen maar denken: zou het mij ooit lukken om hier iets te zeggen zonder al die zenuwen die nu door mijn lijf gieren?

Het was een moment vol met spanning maar tegelijk was ik ook heel erg blij en had ik het gevoel: ik wil hier zijn! Ik was gekozen als raadslid voor de ChristenUnie in Bunschoten. Totaal onverwacht, maar ik had het vertrouwen gekregen van de kiezer en ondanks die spanning wilde ik ervoor gaan en vol op mijn best doen voor deze nieuwe plek.

Gaandeweg heb ik geleerd dat je soms op een plek geplaatst wordt die je niet verwacht waar je toch iets mee kunt. En dat is niet alleen in de politiek zo maar dat is bij iedereen zo. Ook bij jullie als vrouwen in Bunschoten. Ga maar eens na hoe dat bij jezelf is.

Neem alleen naar het gezin waar je in geboren bent en opgegroeid bent. Had je broers en zussen of als je enigst kind? Waren je ouders bij elkaar? Hoe ging het op school? Voelde je je daar als een vis in het water en kon je goed meekomen of was het een lastige tijd voor je? Had je veel vrienden of werd je gepest?

Je hebt in die tijd allemaal ervaringen opgedaan die je meeneemt in de rest van je leven en die jou hebben gemaakt als mens hoe je nu bent.  En niet alleen ervaringen neem je mee en leer je van, maar je hebt ook mensen om je heen die je inspireren.

Ik heb dat ook en iemand die mij inspireert is Maria de moeder van Jezus. Zij was een hele gewone vrouw. We weten eigenlijk heel weinig over haar. We weten dat ze jong was en dat ze uitgehuwelijkt was en Jozef. Toch koos God haar uit als moeder van de Here Jezus. Super bijzonder!  Dat had zij nooit van haar leven gedacht, dat zij zo'n positie zou krijgen!

Zo bijzonder was zij als vrouw niet, maar toch koos God haar uit en gaf haar leven een totaal andere wending. En wat ik zo mooi vind, is dat zij ook iets deed met die wending, die nieuwe plek die ze kreeg. Want Maria was ook een hele krachtige vrouw! Dat zie je bijvoorbeeld als je kijkt naar de lofzang die we vaak zingen van haar met kerst. Daarin zegt ze: “God redt de onderdrukten”.

Maria kwam op voor onrecht, ze streed daartegen. Dat vind ik zo bijzonder, dat iemand wiens leven zo erg is veranderd die positie gebruikt om op te staan tegen onrecht! Dat inspireert mij en dat is ook waarom ik actief ben in de politiek. Ik wil ook opkomen voor een ander en ik wil dat het een recht gedaan wordt.

Dan kun je je afvragen: is dat ook in Bunschoten aan de hand? Moet je daar opkomen voor rechtvaardigheid, wordt daar onrecht gedaan? Nou dat is zeker het geval! Denk alleen al aan kinderen bijvoorbeeld voor wie ik op mag komen. Dat ze in een veilige omgeving opgroeien en goed kunnen leren. We kunnen daarin helpen door veilige schoolgebouwen voor hen te realiseren als gemeente. Ik mag ook opkomen voor ouderen en bijvoorbeeld oog hebben voor die mevrouw die geen huisarts kon vinden in Bunschoten. Ze moest daardoor elke week  naar Amersfoort naar de huisarts, wat een grote impact in haar leven was.  Maar door dit aan te kaarten konden we een steentje bijdragen dat er een extra huisarts in Bunschoten kwam, waar zij naartoe kon en wat er veel meer rust gaf, elke week weer.

Het zijn soms kleine dingen die een groot verschil kunnen maken. Dat vind ik bijzonder, dat ik dat mag doen in de politiek. En dat is ook mijn vragen aan jou: wat doe jij op jouw plek waar jij bent gesteld?Dat kan van alles zijn. Dat kan zijn als moeder bijvoorbeeld waarin je je kinderen leert over de Here Jezus. Of als oma waarin je op je kleinkinderen past. Of wanneer je zorgt voor je vriendin als ze wat extra aandacht nodig heeft. Of in je werk als je werkt in de viskraam en je ziet die klant waarvan je weet dat hij eenzaam is en je even extra tijd maakt voor een praatje.

Op die kleine momenten kun jij verschil maken en kun jij de plek die je hebt gekregen benutten en oog hebben voor een ander. Soms is die plek heel anders dan je had verwacht. Dat zag je ook bij Maria. Zij had ook nooit verwacht dat zij de moeder van Jezus zou worden. Soms hoop je op een plek en krijg je die niet. Ik heb het zelf ook meegemaakt. En toch komt er dan een hele nieuwe weg voor je en dan moet je het beste van maken. Ik heb geleerd dat elke plek die je krijgt dat je daarin verschil kunt maken. Dat je oog kan hebben voor elkaar en dat je kleine dingen kunt toevoegen aan levens van mensen. En mijn oproep vandaag, op deze dag, deze internationale vrouwendag waarin wij als vrouwen centraal staan, mijn oproep aan jou is: wat doe jij op jouw plek, waar jij gesteld bent? Hoe maak jij het verschil in het leven van die ander? En hoe zorg jij dat er recht gedaan wordt? Ik hoop echt dat wij als vrouwen in Bunschoten hierin met elkaar kunnen optrekken! Dat we elkaar kunnen aanmoedigen hierin, dat we elkaar zien en aansporen. En dat wij zo op de plek waar we allemaal gesteld zijn, het verschil kunnen maken! Ik doe dat in de politiek en ik hoop dat jij dat op jouw plek doet. Zo bouwen wij samen aan ons mooie dorp en hebben we met elkaar oog voor elkaar!

 

Deel dit bericht

Labels: , ,