ChristenUnie vóór extra camera's in het centrum

Beveiligingscamera.jpg
Alma Broekmaat
Door Alma Broekmaat op 21 februari 2022 om 19:59

ChristenUnie vóór extra camera's in het centrum

Tijdens de afgelopen raadsvergadering lag er, op verzoek van de coalitiepartijen, een voorstel om extra camera’s te plaatsen in het centrum. Het huidige systeem is oud en kapot en moet vervangen worden. Om werk met werk te maken zou het systeem uitgebreid kunnen worden, o.a. met camera’s op de Westmaat.

Op dit moment staan er een paar camera's in het centrum, die het óf niet doen of een dusdanig korrelig beeld opleveren dat dit in de opsporing geen resultaat oplevert. Hoog tijd dat de camera's vervangen worden. Ook is dat een goede gelegenheid om het aantal camera's uit te breiden, zodat er ook op de Westmaat en in de Hoekstraat camera's bevestigd worden. Dat zijn gebieden waar regelmatig overlastgevende situaties ontstaan.

Op verzoek van alle politieke partijen lag voorstel om het aantal camera’s in het centrum uit te breiden. Dat kost geld, meer dan gedacht, maar de financiële situatie van de gemeente is dusdanig dat de extra jaarlast van de uitbreiding van deze camera’s gedragen kan worden. De kosten zijn 45.000 euro. Als gemeente hebben we geen invloed in het aantal agenten wat in onze gemeente op straat loopt, maar de aanschaf van camera's is wel iets waar we zelf over gaan. De ChristenUnie gaf ook nog aan om te kijken of de aanleg goedkoper kon door werk met werk te maken. Daarbij vroegen we aandacht voor het type camera's wat aangeschaft wordt gezien de ophef die er is over camera's van de omstreden Chinese producenten Hikvision en Dahua, dat moeten we in Bunschoten voorkomen. 

Tijdens de bespreking trokken de coalitiepartijen het voorstel ineens van tafel omdat ze er niet over wilden stemmen en het geld niet uit wilden geven. Onbegrijpelijk wat de ChristenUnie betreft. Een rare gang van zaken, zeker als je bedenkt dat het voorstel er op verzoek van de coalitiepartijen is gekomen en in de diverse verkiezingsprogramma's geschreven wordt hoe belangrijk men veiligheid vindt. Deze avond had iedereen boter bij de vis kunnen leveren. 

De ChristenUnie vindt het jammer dat er geen geld uitgetrokken wordt voor extra camera's. Je kunt wel staan voor de laagste lasten voor inwoners, maar als dat betekent dat je niet durft te investeren en het dorp niet veiliger wordt, help je daar de inwoners niet mee.

Labels: , ,