Europarlementariër Peter van Dalen maakt zich hard voor ambulante handelaars

Peter van Dalen - Visafslag.jpegdonderdag 09 mei 2019

Op woensdagmiddag 8 mei bracht lijsttrekker en Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) een bezoek aan Bunschoten-Spakenburg. Door de lokale ChristenUnie en de Spakenburgse Vishandel Vereniging was Van Dalen uitgenodigd om de zorgen van ambulante handelaren te bespreken.

Van Dalen werd ontvangen bij Fishpartners door Arie Koops (ChristenUnie Bunschoten), Ruud van Diermen (voorzitter Spakenburgse Vishandel Vereniging) en Walter Koelewijn (vishandelaar en oud-fractievoorzitter ChristenUnie Bunschoten). Als eerste werd een bezoek gebracht aan Fishpartners en werden de verschillende producten uitgebreid bekeken. Van Dalen was onder de indruk van de diversiteit en de mooie kwaliteit van de producten. “Ik houd van vis en deze hier zien er prima uit. In het Europees Parlement ben ik heel actief in de Visserijcommissie, dus vis(handel en -productie) heeft mijn grote belangstelling.”

Vervolgens zette de groep koers naar vishandel A. de Graaf & Zn waar Van Dalen in gesprek ging met de ondernemer en uitgebreid de tijd nam om zijn bedrijf te bekijken. De Graaf schetste het probleem voor de ambulante handelaren wanneer de marktvergunningen niet meer voor onbepaalde tijd kunnen worden afgegeven, en de ondernemers overgeleverd zijn aan de regelgeving van de verschillende gemeentes. Zo kan de geldigheidsduur van de vergunning ineens beperkt worden, wat zorgt voor veel onzekerheid bij de ondernemers. Een standplaats of marktplaats kwijtraken heeft grote financiële gevolgen voor de ondernemers omdat daarmee een deel van hun inkomsten verdwijnt, terwijl de kosten gelijk blijven en investeringen gedaan zijn. 

Van Dalen sprak zijn waardering uit voor het mooie familiebedrijf en het harde werk wat geleverd wordt. Ook erkende hij de zorgen van de ondernemer en gaf aan daar later in de middag verder over te spreken.

Dit gesprek werd gehouden in de Visafslag, waar verhalenverteller Willem Meester eerst een rondleiding gaf en uitgebreid vertelde over de historie van het gebouw en de ontwikkeling van vissers naar vishandelaren. Van Dalen herkende veel van de verhalen: “Mijn vader was veilingmeester van de groenteveiling in Zwijndrecht, en als jongetje nam mijn vader me vaak mee. Ik heb dus het veilingwezen van binnenuit meegemaakt. Een prachtige omgeving.”

Ruud van Diermen (SVV) vertelde over de ontwikkelingen in zijn familiebedrijf en gevolgen en onzekerheden van de schaarse vergunningen voor de ambulante handel.

Onder leiding van Arie Koops gingen verschillende ambulante handelaren met Van Dalen in gesprek en deelden zij hun ervaringen over de schaarse vergunningen. Zo waren er verschillende handelaren die de geldigheidsduur van hun vergunning hadden zien veranderen, waardoor zij zich grote zorgen maakten over het voortbestaan van hun bedrijf. Ook de verschillende regelgeving per gemeenten zorgt voor onrust, soms wordt de verdeling van de marktplaatsen net een loterij of gaan de plaatsen naar de hoogste bieder. Een ongewenste ontwikkeling. Van Dalen reageerde: “Ik wacht even het onderzoek af wat op dit moment door het ministerie gedaan wordt in samenwerking met de CVAH (centrale vereniging van ambulante handelaren) en de universiteit van Leiden, aangezien die resultaten binnen een paar weken bekend worden.” Hij vervolgde: “Als uit het onderzoek komt dat de regelgeving ongewenste effecten met zich mee brengt voor de ambulante handel, zal ik mij sterk maken om deze in Europa te wijzigen. Ook neem ik contact op met mijn collega’s in Den Haag over de lokale toepassing van de regels want hier moet een duidelijke richting in komen waar alle gemeenten in Nederland zich aan zullen houden.”

Deze toezegging was een grote geruststelling voor de aanwezigen en Van Dalen werd hiervoor uitgebreid bedankt door Van Diermen en anderen. Van Dalen: “Ik ga mijn uiterste best in Brussel en in Den Haag. En ik wil graag contact met jullie onderhouden over eventuele  vervolgstappen. De ambulante handel moet wel een toekomst houden, daar maken we ons sterk voor.”

 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Peter van Dalen - ambulante handelaar.jpeg268,4 kBimage/jpegdownload
Peter van Dalen-Fishpartners.jpeg211,7 kBimage/jpegdownload
Labels

« Terug