ChristenUnie tegen tijdelijke subsidiestop in de zorg

Oude handen en zorg.jpgvrijdag 12 april 2019

De zorgkosten van de gemeente Bunschoten zijn de afgelopen jaren flink gestegen en de verwachting is dat dit ook de komende jaren zo zal blijven. Daarom voert de gemeenteraad van Bunschoten een discussie om te kijken hoe we de zorgkosten kunnen terugdringen. Bezuinigen op de zorg is daarin de eerste stap. Bij het vaststellen van de Kadernota in juli worden hierover definitieve besluiten genomen.

Ondertussen is het college al bezig om zoveel mogelijk lopende kosten terug te dringen en te onderzoeken of er goedkopere alternatieven zijn die duurdere zorg voorkomen. Zo is er geld vrijgemaakt voor het project 'Meedoen' waar beginnende dementerende voor een kleine bijdrage met elkaar kunnen eten in de Samenklank. Dit levert een besparing van 50 euro per deelnemer op ten opzichte van de andere en duurdere zorg waar eerst gebruik van werd gemaakt. Ook is er een subsidie verleend aan Waypoint zodat zij een buddysysteem kunnen starten waarbij vrijwilligers aan ex-gebruikers worden gekoppeld om hen zo helpen te voorkomen dat ze weer in hun oude gedrag terugvallen. Ook dit voorkomt dure specialistische zorg die er verleend moet worden bij een terugval.

De gemeenteraad heeft gisteren een motie aangenomen waarin staat dat zulke subsidies niet meer mogen worden toegekend, zolang de discussie over bezuinigingen in de zorg gevoerd wordt.  Als ChristenUnie zijn wij hier niet blij mee, omdat we hierdoor kansen op bezuinigingen laten liggen en lokale initiatieven om dure zorg te voorkomen niet kunnen steunen. We hebben de motie dan ook niet gesteund.   

Aan de ene kant begrijpen wij de zorgen die in de motie worden geuit. Het lijkt er op dat er nieuwe uitgaven worden gedaan terwijl we juist de uitgaven in de zorg willen beperken.

Maar dit is toch een verkeerde gedachte. Het gaat namelijk om het stopzetten van eenmalige uitgaven in 2019 waarover we al eerder hebben besloten. Toen hebben we vastgesteld dat het nuttig is om dit geld uit te geven, omdat het tot doel heeft om de zorgkosten terug te dringen.

Het lijkt ons dan ook een verkeerde actie om paniekvoetbal te spelen en juist nu deze uitgaven te stoppen, en daarmee juist nu  processen die tot kostenreductie leiden te stoppen, terwijl we met alle andere uitgaven doorgaan zowel binnen als buiten het sociaal domein. 

En natuurlijk gaan wij ervan uit dat het college geen uitgaven in de basisinfrastructuur zal doen die haaks staan op de mogelijke bezuinigingen. Dus wat ons betreft nu geen paniekreactie, waardoor we in gang gezette acties stoppen, maar doorgaan met verstandige versterking van de basisinfrastructuur, met kostenreductie als doel.

Helaas besloten de andere partijen anders en worden dergelijke nieuwe initiatieven voorlopig niet financieel ondersteund. Echt een gemiste kans volgens de ChristenUnie! Wij blijven staan voor de goede en betaalbare zorg voor onze inwoners. 

Labels

« Terug