ChristenUnie-fractie brengt werkbezoek aan het Repair Café.

7186A42F-B204-4D2A-A2D5-D50877253443.jpeg
CU-Logo-Bunschoten-RGB-SocialMediaPF.png Pieter - kleur.jpg
Door ChristenUnie Bunschoten, Pieter de Vos op 1 april 2023 om 00:10

ChristenUnie-fractie brengt werkbezoek aan het Repair Café.

Voor een duurzame toekomst

Het Repair Café bestaat al 5 jaar in Bunschoten. Enthousiaste vrijwilligers zetten zich in om apparaten, kleding en andere zaken te repareren. ChristenUnie Bunschoten bracht een werkbezoek om deze vrijwilligers in het zonnetje te zetten en de organisatie te feliciteren.

Het Repair Café werkt vanuit de Genadebron op de Dieselweg. Vrijwilliger Anton is net een tondeuse aan het maken als de fractie binnenkomt. Nadat het apparaat het weer doet wordt het gelijk uitgetest, een druppeltje olie en het werkt weer als vanouds. “Een simpel klusje” geeft Anton aan, “maar als we het niet hadden gedaan had het bij het vuil gegaan”. En zo werkt het dus, in de vijf jaar dat het repaircafé aanwezig is hebben ze al zoveel spullen gerepareerd als in een zee-container passen. Voor veel mensen is het een uitkomst. Tijdens het bezoek wordt kleding hersteld, een stofzuiger en een waterkoker gerepareerd. Slagingspercentage van de reparaties in het café ligt op 65-70%. 

Met een team van 9 mensen is het Repair Café bemenst. Eenmaal per maand op de eerste donderdag is het team aanwezig om reparaties uit te voeren. Iedereen is welkom tussen 13.00 en 16.00 uur. Tegelijk komen er ook gewoon mensen gezellig een bakkie koffie doen en een praatje houden.

Voor de ChristenUnie is het zaak dat dit soort initiatieven in ons dorp blijven doorgaan. Duurzaam omgaan met spullen is mogelijk, veel is te repareren en eindigt niet bij het afval. Naast dit soort initiatieven zet de landelijke ChristenUnie zich ook in voor initiatieven die leveranciers verplicht stellen om hun producten zo te maken dat ze te repareren zijn. Kamerlid Pieter Grinwis werkt aan voorstellen in de Tweede Kamer om dit te regelen. Grinwis hierover: “Wat mij betreft wordt de norm: reparatie of hergebruik en als dat echt niet meer kan dan moeten we zorgen dat recycling of zelfs upcyclen van producten altijd kan. Om klimaatneutraal te worden, moet niet alleen de energievoorziening groen worden, maar ook onze economie circulair. Op dit moment zijn te veel apparaten, zoals tablets of mobiele telefoons, zo ontworpen dat het technisch lastig is ze te repareren en te recyclen. Het jaagt consumenten op kosten, de afvalberg groeit enorm en we gebruiken onnodig grondstoffen.”

Het repair café bestaat vijf jaar

Labels: